Hitler: Familjealbum med svarta får

Adolf Hitler gjorde allt för att hålla sin familj borta från offentligheten: dels för att han ville framstå som Führern, som levde enbart för det tyska folket, dels för att familjen Hitler långtifrån levde upp till nazisternas ariska ideal.

Brorson: Utpressade Hitler

William Patrick Hitler var son till Hitlers halvbror och irländskan Bridget Dowling. När Hitler tog makten i Tyskland flyttade brorsonen till Berlin och använde sitt efternamn för att ragga kvinnor.

I ett försök att tämja den unge playboyen skaffade Hitler ett jobb åt William i nationalbanken, men lönen räckte inte till för hans livsstil. Han hotade då sin farbror med att avslöja ”komprometterande hemligheter”. Hitler blev rädd – och betalade.

William lämnade Tyskland före världskriget. Han flyttade till USA, där han användes i propagandakriget mot Hitler.

Syster: En svag kvinna

Paula Wolf var en svag kvinna, enligt Führern, och han tvingade henne att byta efternamn till Wolf.

Paula ville dock inte dölja släktskapet med Führern och utnyttjade bl a sin brors namn för att tilltvinga sig ett hus.

Hitler gillade inte hennes fästman – och skickade honom till östfronten.

Halvbror: Dömd för stöld

Alois Hitler Jr var en affärsman utan talang. Han var dömd för bl a stölder och bigami och körde flera företag i botten, innan han öppnade värdshus i Berlin år 1934.

Hitler försåg honom med startkapitalet, och p g a hans släktskap med Führern blev krogen populär bland nazister.

När Alois judiske hyresvärd vägrade att låta honom bygga ut värdshuset, fick han sina höga nazistkontakter att förpassa hyresvärden ut ur Tyskland.

Släkting: Dödad av nazisterna

Aloisia Veit utgjorde den främsta anledningen till att Hitler var så angelägen om att dölja sin släkt för allmänheten. Hon var svårt schizofren och låg i åratal kedjad vid sin säng på olika mentalsjukhus.

När nazistledningen fick höra ryktas om psykisk sjukdom i Führerns släkt, hamnade Aloisia i det så kalla­de eutanasiprogrammet, som innebar att handikappade och psykiskt sjuka dödades. I december 1940 gasades 49-åriga Aloisia ihjäl.

Historikerna är oeniga om ifall Hitler själv visste att hans släkting mördades.

Halvsysterdotter: Drevs till självmord

Adolf Hitler trivdes bra tillsammans med halvsysterdottern Geli. Enligt några historiker hade de en sexuell relation.

Angela Maria ”Geli” Raubal hade en mycket nära relation till Hitler, som kallade henne sitt ”livs kärlek”.

År 1929 flyttade den 20-åriga Geli in i Führerns bostad i München, där han höll henne under noggrann uppsikt. Hon fick inte umgås med jämnåriga och övervakades alltid av ett par partimedlemmar.

Så småningom blev kontrollen för mycket för Geli, som begick självmord i september 1931 genom att skjuta sig i hjärtat. Hitler tog hennes död mycket hårt. Han hade fotografier av henne på sitt kontor och lät hennes rum stå orört i flera år.

Enligt Führerns närmaste kom han aldrig över hennes död.

Halvsyster: Hatade Hitlers älskarinna

Angela Raubal var mor till Geli och hushållerska på Hitlers lant­ställe i Obersalzberg, som hon ville göra till ett pilgrims­mål för Führerns beundrare. När grannarna klagade över alla besökare utnyttjade Angela sina kontakter för att få dem arreste­rade.

Angela hade en nära relation till Hitler men hatade hans älska­rinna Eva Braun. Hitler valde Eva och bröt kontakten med Angela.

Brorson: Hitlers favoritbrorson

Heinrich ”Heinz” Hitler, son till Alois, var övertygad nazist och Adolf favoritbrorson.

Han gick på en fin militärakademi för att bli officer. När Tyskland förklarade krig mot Sovjetunionen skickades han till östfronten.

Den l0 januari l942 blev han tillfångatagen av Röda armén. På grund av sitt släktskap med Hitler behandlades han mycket brutalt och dog efter några månader av tortyren under de ändlösa förhören.