Hade Hitler bara en testikel?

Finns det pålitliga källor som kan ge stöd åt historien om att Hitler endast hade en testikel?

Rykten om Hitlers ena testikel

Nazitysklands rikskansler Adolf Hitler omgärdas av en mängd obekräftade rykten, bland annat att han skulle ha saknat en testikel.

Historien har sitt ursprung i en sovjetisk obduktionsrapport om Hitlers lik, i vilken läkarna konstaterade: ”den vänstra testikeln stod inte att finna, vare sig i pungen eller i sädesledaren.” De flesta forskare avfärdar dock historien som propaganda eftersom det inte heller nämns något om ett skott­sår i huvudet.

Rapporten stämmer alltså inte med vad vittnen berättat; att Hitler begick självmord genom att först svälja en cyanidkapsel och sedan skjuta sig i huvudet. Inte heller Hitlers förtrolige vän och livläkare Theodor Gilbert Morell gav någonsin uttryck för att Hitler skulle sakna en testikel, och inte någon av de samtida läkarjournalerna kan styrka påståendet.

Psykologer intresserade av saknad testikel

Många psykologer har dock intresserat sig för den påstådda avsaknaden eftersom de menar att det skulle kunna förklara en mängd karaktärsdrag hos Hitler – bland annat hans storhetsvansinne. Flera fantasifulla "ögonvittnesskildringar" har också hjälpt till att hålla ryktet vid liv.

Förlorade Hitler sin ena testikel under 1:a världskriget?

Så sent som år 2008 skrev den tyska tidningen Bild exempelvis att Hitler förlorade sin ena testikel under första världskriget – i slaget vid Somme. Enligt tidningen ska sjukvårdaren Johan Jambor på 1960-­talet ha berättat för en polsk präst om en händelse då han år 1916 räddade Hitler.

"Han blödde kraftigt från underlivet och benen. Hitler hade sårats i den nedre delen av kroppen och förlorat en testikel", sade Jambor enligt prästen, som senare skrev ned konversationen.

"Kan jag fortfarande få barn?" ska Hitler ha frågat Jambor. Seriösa politiker godtar inte historien eftersom den nedtecknades så långt efter första världskriget och eftersom ingen annan än prästen har haft tillfälle att ställa frågor till Jambor.