Aprilskämt: Historiker: Nu är det fastslaget att Hitler flydde till Argentina

En argentinsk bonde har enligt en historiker hittat ett avgörande bevis för att Adolf Hitler har bott i Argentina.

Hitler bytte enligt professor Bill Trevor ofta identitet och ändrade därför både utseende och namn. Vilket namn som står i det upphittade passet vill han dock inte avslöja före pressmötet på tisdag.

Historiker anser sig nu ha löst en av världshistoriens största gåtor.

En bonde har nämligen gjort en banbrytande upptäckt på sitt höloft, som ligger nära den södra delen av Anderna. Han har hittat ett pass som enligt polischefen för Buenos Aires Polis, Santiago Viacava, har tillhört Führern:

"Jag tvivlar inte en sekund på att det här har varit Hitlers pass. Passet är stämplat den 23 mars 1950. Därmed vet vi att Hitler var vid liv vid den tiden och ännu viktigare: Nu vet vi med säkerhet att Hitler anlände till Argentina".

Fyndet backar upp en rad FBI-dokument från 1945. I dem varnar de för att Adolf Hitler och Eva Braun troligtvis har stigit i land i Argentina. En ubåt hade stannat till vid den argentinska kusten den 28 juni 1945 och bara två passagerare, en tysk officer och en kvinna, steg av ubåten.

Historiker stödjer teorin

Bill Trevor, Professor vid Arizonas delstatsuniversitet, har forskat i Hitlers försvinnande efter 1970-talet och stödjer Viacavas uttalande. Han håller därför med om att det med säkerhet rör sig om Führerns pass och har dessutom ett förslag på hur det har hamnat på stalloftet:

"Min teori är att Hitler flera gånger har gjort sig av med sina pass för att skaffa ett nytt. Han måste ha varit införstådd med att alla underrättelsetjänster letade efter honom och att han därför hela tiden måste byta identitet".

Hitler fick hjälp

Enligt Trevor har Hitler inte själv kunnat skaffa nya pass, och därför tror han att Führern måste ha fått hjälp utifrån:

"Från gamla FBI-dokument vet vi att en okänd argentinare hjälpte Hitler och Eva Braun från ubåten till en stad, där de kunde gömma sig. Det kan mycket väl ha varit samme man som hjälpte Hitler med att förnya sina pass och identiteter fram till hans död."

Polisinspektören ska presentera passet för pressen på Arizonas delstatsuniversitet på tisdag den 5 april kl. 11.00. Då ska de avslöja fler detaljer kring passet och Hitlers förmodade flytt till Argentina efter andra världskriget.

I flera FBI-dokument ger polisen information om en ubåt som påstås ha landsatt Adolf Hitler och Eva Braun i Argentina 1945.

© National Archives