Cirka 50 000 tyska soldater togs som krigsfångar i Falaisefickan.

Hitler och hans armé lider alla helvetets kval i Falaisefickan

I augusti 1944 kämpar tyskarna för livet i Nordfrankrike då Adolf Hitler ger order om en huvudlös motoffensiv. I ett kaos av död och lemlästning sätter de allierade in nådastöten med den största kniptångsmanövern mot tyskarna sedan Stalingrad.

4 mars 2014

Det ser mörkt ut för Hitler och hans soldater

Mörkret har lagt sig då en kolonn av tyska stridsvagnar, transportfordon och kanoner kommer krypande i terrängen utanför staden Argentan i norra Frankrike den 19 augusti 1944. Hitlers härdade soldater är på flykt. En av männen i kolonnen är den tyske korpralen Hans Erich Braun – en veteran från östfronten. Efter de senaste dagarnas upplevelser har den erfarne Oberfeldwebel knappt några mänskliga känslor kvar i kroppen. På utsidan är han hård som stridsvagnspansar, inuti är han död.

Läs hela artikeln ur Historia nr 5/2014 om tyskarnas huvudlösa flykt ur Falaisefickan.Hitler och hans armé hotade av kniptångsmanöver

Överallt omkring Hans Erich Braun och hans soldatkamrater närmar sig de allierade från alla håll. Framför dem, bakom dem, på flankerna och från luften. Hans Erich Braun vet inte om han kommer att leva fem minuter till, och han kan bara fokusera på en sak: att bekämpa varenda fiende som dyker upp. Skoningslöst och utan nåd.

Liksom tiotusentals andra tyska soldater försöker även Hans Erich Braun att fly österut – bort från de allierades kniptångsmanöver som hotar med att sluta sina käftar kring nästan 100 000 tyska soldater.

Här kan du se de allierades propagandafilm om slaget vid Falaisefickan:


Observera att videoklippet är på engelska och inte textat på svenska.

Kanske är du intresserad av...