Hemliga atomprojekt dumpades i saltgruva

Tysklands förvaringsplats för radioaktivt avfall, saltgruvan Asse II, innehåller enligt en ny teori även avfall från Hitlers atomprogram – som var längre kommet än man trott.

Nazityskland påbörjade ett atomprojekt år 1939 men anses inte ha hunnit så långt. Det gjorde däremot USA, som testade den första bomben år 1945.

En 38 år gammal tidnings­artikel har fått stora rubriker i Tyskland. I artikeln berättar den dåvarande chefen för saltgruvan Asse II i delstaten Niedersachsen, där Tyskland från 1960-talet och framåt har deponerat radioaktivt avfall, att det första avfallet i gruvan kom från Hitlers hemliga atombombsprojekt: ”Vår organisation dumpade radioaktivt avfall från det senaste kriget, uranavfall, från förberedelserna för den tyska atombomben.”

År 1945 demonterade amerikanerna Hitlers atomprojekt. Foto: SCANPIX/AKG-IMAGES

Citatets upphovsman, Alwin Urff, är numera död, men hans nästan 40 år gamla uttalande har fått de tyska historikerna att reagera. Hitlers atombombsprojekt var nämligen enligt historieböckerna inte alls så långt framskridet att det kunde gett upphov till avfall i någon nämnvärd mängd. Och ändå: ”Eftersom vi inte vet så mycket om de projekt som det än i dag är mycket hemlighetsmakeri omkring, kan vi inte med säkerhet säga att nazisterna inte lyckades berika tillräckligt med uran för en bomb”, säger historikern Mark Walker, expert på nazisternas atombombsprojekt, till den brittiska tidningen Daily Mail.

En tidningsartikel antyder nu att uran från projektet hamnade i en saltgruva på 1960-talet. Foto: Polfoto/Ullstein Bild