Wikipedia

Hemlig rapport: Hitlers atombomb blev nästan verklighet

En hemlig underrättelserapport från 1940-talet innehåller information och vittnesmål som antyder at Hitlers atomdrömmar var nära att förverkligas.

Hitler hade en innerlig önskan: Han ville utveckla en atombomb, och helst en som hans V2-raketer kunde skicka mot Storbritannien.

Som bekant uppfylldes aldrig hans önskan.

Den tyska tidningen Bild har emellertid kommit över en underrättelserapport från 1947, som visar att Hitler kanske var närmare målet än man trott. Mycket närmare.

Vittnen såg svampmoln

Rapporten har tagits fram av amerikanska och brittiska underrättelseofficerare, som under perioden 1944–1947 skulle undersöka hur långt tyskarna kommit med utvecklingen av kärnvapen.

Den innehåller åtskilliga vittnesutsagor, bland annat från den tyske robotexperten Hans Zissner, som under en testflygning över Ludwigslust i norra Tyskland i oktober 1944 såg ett svampformat moln under sig.

”Det syntes våldsamma elektriska störningar, underliga färger, och radiokommunikationen slutade fungera”, berättar han i rapporten.

När en annan pilot en timme senare flög över samma område upplevde han samma fenomen – som alla är karakteristiska för en kärnvapensprängning.

Möjlig provsprängning

Rapporten, som även innehåller intervjuer med fyra tyska vetenskapsmän, har sedan andra världskrig et förvarats på The National Archives i Washington som hemligstämplade dokument.

Därför har den publicerats först nu.

Även om rapporten slår fast att tyskarnas atomprojekt inte lyckades, så antyder den alltså att de hade kommit så långt i sitt program att det var möjligt för dem att genomföra en provsprängning av en atombomb.