Grekland vill att Tyskland betalar för Hitlers krig

Den grekiska regeringen kräver att Tyskland betalar för den förstörelse som nazisterna orsakade i Grekland under andra världskriget. Men responsen från Tyskland är ljummen.

Greklands premiärminister Tsipras pressar Tyskland. Han menar att de fortfarande står i skuld till grekerna efter skadorna från andra världskriget.

Tyskarna ska betala för Hitler

Den grekiska regeringen har bett Tyskland om att ersätta de skador som Hitlers trupper orsakade i Grekland under andra världskriget. Om tyskarna vägrar kommer grekerna att ta saken till EU:s politiska och juridiska instanser.

”Vi vill fullfölja detta”, säger den grekiske premiärministern Alexis Tsipras.

”Grekland och det grekiska folket kommer varken glömma sin historia eller nazisternas krigsförbrytelser och massakrer.”

Grekerna fick pengar år 1960

En arbetsgrupp i parlamentet och högsta domstolen i Grekland uppskattar att Tyskland fortfarande är skyldiga 278,7 miljarder euro – alltså något mer än de 240 miljarder euro som Grekland är skyldig EU.

Även förra året krävde grekerna att tyskarna skulle betala krigsskadestånd. Tyskarna valde att inte betala med hänvisning till att grekerna kompenserades med 115 miljoner D-mark år 1960. Då gick de också med på att inte göra fler krav i framtiden.

Minister vägrar betala

Den tyske finansministern Gabriel Sigmar kallar det grekiska kravet ”dumt” och understryker att alla frågor om krigsskadestånd redan är avklarade.

Men premiärminister Tsipras hävdar ändå att kompensationen från år 1960 bara var till offren för nazisternas brott. Tyskarna ska fortfarande betala för den infrastruktur som förstördes under kriget.

Tsipras fastslår att om Tyskland inte betalar kan myndigheterna tvingas beslagta tyska egendomar i Grekland.