Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Greklands premiärminister Tsipras pressar Tyskland. Han menar att de fortfarande står i skuld till grekerna efter skadorna från andra världskriget.

Krig - Andra världskriget

Grekland vill att Tyskland betalar för Hitlers krig

Den grekiska regeringen kräver att Tyskland betalar för den förstörelse som nazisterna orsakade i Grekland under andra världskriget. Men responsen från Tyskland är ljummen.

Tyskarna ska betala för Hitler

Den grekiska regeringen har bett Tyskland om att ersätta de skador som Hitlers trupper orsakade i Grekland under andra världskriget. Om tyskarna vägrar kommer grekerna att ta saken till EU:s politiska och juridiska instanser.

”Vi vill fullfölja detta”, säger den grekiske premiärministern Alexis Tsipras.

”Grekland och det grekiska folket kommer varken glömma sin historia eller nazisternas krigsförbrytelser och massakrer.”

Grekerna fick pengar år 1960

En arbetsgrupp i parlamentet och högsta domstolen i Grekland uppskattar att Tyskland fortfarande är skyldiga 278,7 miljarder euro – alltså något mer än de 240 miljarder euro som Grekland är skyldig EU.

Även förra året krävde grekerna att tyskarna skulle betala krigsskadestånd. Tyskarna valde att inte betala med hänvisning till att grekerna kompenserades med 115 miljoner D-mark år 1960. Då gick de också med på att inte göra fler krav i framtiden.

Minister vägrar betala

Den tyske finansministern Gabriel Sigmar kallar det grekiska kravet ”dumt” och understryker att alla frågor om krigsskadestånd redan är avklarade.

Men premiärminister Tsipras hävdar ändå att kompensationen från år 1960 bara var till offren för nazisternas brott. Tyskarna ska fortfarande betala för den infrastruktur som förstördes under kriget.

Tsipras fastslår att om Tyskland inte betalar kan myndigheterna tvingas beslagta tyska egendomar i Grekland.

Läs också:

Förintelsen

Judiska pengar betalade Hitlers krig

1 minut
Kolonier

Varför är Cypern delat i två delar?

1 minut
Greker

Resan går till: Antikens Grekland

10 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj