Ho/AFP/Ritzau Scanpix
Nazi-örn Admiral Graf Spee

Gigantisk nazi-örn undgår nedsmältning

En 350 kilo tung tysk bronsörn som en gång prydde slagskeppet Graf Spee bärgades 2006 utanför Uruguays kust. Landets president vill nu smälta om den nazistiska symbolen till en fredsduva – men förslaget har mötts av omfattande protester.

Framtiden för en bronsörn som en gång prydde Nazitysklands fickslagskepp Admiral Graf Spee är fortfarande osäker efter att planerna på att smälta ner den har lagts på hyllan.

Skattletare bärgade år 2006 örnen utanför Uruguays kust, där Graf Spee 1939 sänktes av besättningen för att förhindra att fartyget skulle hamna i fiendens händer.

Högsta domstolen i Uruguay beslutade förra året att örnen tillhör den uruguayanska staten, eftersom den bärgats i dess farvatten. Men kontroverserna kring örnen har varit många.

I fredags tillkännagav landets president Luis Lacalle Pou planer på att smälta ner den 350 kilo tunga bronsörnen – men det möttes av så många protester att presidenten nu har backat.

De allierade skickade stor styrka efter Graf Spee

Den två meter höga örnen, som har ett vingspann av 2,8 meter och håller ett stort hakkors i sina klor, satt i aktern på ett av de största fartygen i tyska Kriegsmarine.

Admiral Graf Spee följde officiellt [Versaillesfördraget] (https://varldenshistoria.se/krig/forsta-varldskriget/versaillestraktaten-hjalpte-hitler-till-makten), som fastställde de ramar inom vilka Tyskland fick bygga upp en flotta. I fördraget stod det bland annat att Tyskland inte fick bygga örlogsfartyg med ett deplacement (den mängd vatten som fartyget tränger undan) av mer än 10 000 ton. I själva verket var fartyget större, och med full bestyckning deplacerade det nästan 15 000 ton. Det kallades därför för ett ”fickslagskepp”.

Efter att andra världskriget brutit ut skickades fartyget till södra Stilla havet, där det 1939 sänkte flera handelsfartyg som fraktade varor till bland annat Storbritannien och Frankrike. Graf Spee var en sådan nagel i ögat på de allierade att en enorm flotta bestående av fyra hangarfartyg, tre slagskepp och sexton kryssare skickades ut för att hitta slagskeppet.

Till slut upptäcktes Graf Spee av tre brittiska kryssare och efter en hård strid blev det tyska fartyget så skadat att det tvingades ta till flykten. Kort därefter beslutade kaptenen att sänka fartyget utanför Montevideo, eftersom han var rädd att tyska krigshemligheter skulle avslöjas om det föll i brittiska händer.

Admiral Graf Spee

Den stora bronsörnen satt i aktern på Admiral Graf Spee. Fartyget var 186 meter långt och hade en mer än tusen man stor besättning.

© Wikimedia Commons

Tyskland vill inte att örnen visas upp

Graf Spee låg kvar på havets botten fram till 2004, då delar av det bärgades av ett privat företag i samarbete med Uruguay. År 2006 lyftes den stora bronsörnen upp till ytan.

Men när örnen ställdes ut klagade Tyskland omedelbart och bad den uruguayanska staten att inte visa ”nazistiska attiraljer”.

Därefter beslutade en domstol i Uruguay att örnen skulle auktioneras ut för att betala de privata investerare som hade finansierat bärgningen.

Simon Wiesenthal-centret, en judisk människorättsorganisation som ägnar sig åt forskning om och minnet av Förintelsen, varnade dock för att örnen skulle kunna hamna i händerna på nazistsympatisörer. Efter det skrotades även den planen.

Den senaste idén kom från Uruguays president Lacalle Pou, som tyckte att örnen skulle smältas ner: ”Det slog oss att denna symbol för krig skulle kunna omvandlas till en symbol för fred, som en duva”, sa presidenten förra fredagen.

Detta ledde dock till massiva protester. Historiker, konstexperter och andra politiker hävdade att planen var ett uttryck för historielöshet.

Som parlamentsledamoten Aldo Lamorte, från presidentens eget parti Partido Nacional, uttryckte det: ”[Colosseum] (https://varldenshistoria.se/civilisationer/romarriket/colosseum-var-romarrikets-blodigaste-lekplats) förstördes INTE bara för att kristna dödades där.”

Två dagar senare tvingades presidenten att lägga idén på hyllan.

”När man strävar efter fred är det första man behöver göra att skapa enighet, och det här gjorde uppenbarligen inte det”, sa Pou.

Vad som kommer att hända med örnen nu är osäkert. Sedan den bärgades har den mestadels varit undanstoppad i ett lager tillhörande Uruguays flotta – och så kommer det sannolikt att förbli ett tag framöver.