Galleri: Vidriga förhållanden i koncentrationslägren

Flera miljoner judar miste livet i nazisternas koncentrationsläger. Medicinska försök, vidriga levnadsvillkor och omänskliga arbetsförhållanden var vardag för fångarna.

© Wikipedia

År 1942 fördes en grupp judar från ghettot i Warszawa till Auschwitz med tåg – på samma sätt anlände flera tusen fångar till lägret.

Ingången till Birkenau (Auschwitz II) stod klar 1943. Flera tusen judar transporterades genom porten, som sedermera blev känd som ”Dödsporten”.

© German Federal Archive

Vid ankomsten till koncentrationslägren fick fångarna lämna ifrån sig sina personliga ägodelar. På bilden syns en stor hög med glasögon från Auschwitz.

Auschwitz utvidgades 1942 med Birkenau, som blev tyskarnas effektivaste utrotningsmaskin. Latrinerna i Birkenau skvallrar om de horribla förhållandena i lägret.

© Ullstein Bild

Flera tusen dog av sjukdom och undernäring i koncentrationslägren. Ännu fler dog emellertid i gaskamrarna.

Ugnarna i Auschwitz fungerade både som krematorier för de tusentals dödade fångarna och som gaskamrarnas ventilationssystem.

© Kurt Heissmeyer

Det var vanligt att fångar valdes ut för medicinska försök och experiment. Bilderna visar att barn, som medvetet infekteras med tuberkulos för att därefter få lymfknutorna bortopererade. Barnet från koncentrationslägret Neuengamme dödades efteråt.

Fångar från Auschwitz firar sin efterlängtade frihet efter att ryska soldater i januari 1945 befriat lägret.

© Shutterstock

Den tyska uppmaningen ”ARBEIT MACHT FREI” (arbete gör dig fri) pryder fortfarande ingången till Auschwitz.

Denkmal für die ermordeten Juden Europas (minnesmärket för Europas mördade judar). Det världsberömda monumentet invigdes 2005 i Berlin till minne av de män, kvinnor och barn som dödades i samband med Förintelsen.