US AirForce/ABC 6
Carl Nesbitt pilot från andra världskriget

Försvunnen pilot från andra världskriget kommer hem

Det tog 79 år och Berlinmurens fall, men nu har utredare hittat kvarlevorna av en amerikansk bombplanspilot, som sköts ner norr om den tyska staden Leipzig.

Många tusen av de soldater som miste livet under andra världskriget saknas fortfarande. Men tack vare ett omfattande detektivarbete har ännu en av de stupade nu fått möjlighet att komma hem.

Den 23-årige löjtnanten Carl Nesbitt från Ohio var pilot på ett bombplan av typen B-17, en så kallad flygande fästning, som den 29 maj 1944 sköts ner under ett uppdrag nordost om staden Leipzig i östra Tyskland. Sex av de tio besättningsmedlemmarna hann ta sig ut ur planet och hoppa med sina fallskärmar – men inte Carl Nesbitt.

Nesbitt

År 1992 fick löjtnant Nesbitts familj denna minnesplakett uppsatt vid det amerikanska ­flygvapenmuseet i Ohio.

© William Fischer, Jr.

Kalla kriget satte stopp för sökandet

The American Graves Registration Command, en organisation med ansvar för att lokalisera stupade amerikanska soldater i Europa efter kriget hade redan 1946 lyckats hitta en av de döda besättningsmedlemmarna på en lokal kyrkogård. Men innan det gick att hitta de resterande tre offren inleddes kalla kriget och Europa delades i två. Nesbitts kvarlevor befann sig nu i Östtyskland – bakom järnridån.

Först efter Östtysklands upplösning kunde arbetet med att leta efter de sista offren fortsätta, och 2012 hittade en grupp amerikanska utredare platsen där Nesbitts flygplan hade störtat.

Utredarna fick 2019 tillstånd att gräva på platsen, och kvarlevor av en besättningsmedlem hittades. Med hjälp av tandläkarjournaler har det nu gått att identifiera personen som löjtnant Nesbitt. Hans kvarlevor kommer att begravas i delstaten Pennsylvania den 15 maj 2023.