Med hjälp av en ny digital bildteknik har forskare från Anne Franks Hus i Amsterdam och två andra nederländska kulturinstitutioner lyckats läsa texten på två övertäckta sidor i den judiska flickan Anne Franks ursprungliga dagbok.
Sidorna har dolts under brunt papper i över 70 år.
Det skriver museet i ett pressmeddelande.
Sidorna täcktes med brunt papper
Den 28 September 1942 skrev den då trettonåriga flickan Anne Frank på sidan 78 och 79 i sin dagbok.
Vad hon skrev har hittills varit en hemlighet, för någon har i efterhand klistrat brunt papper på sidorna, så att texten inte gick att läsa.
Vem som gjorde det är i dag ett mysterium, men det var sannolikt antingen Anne Frank själv, som inte ville att någon annan skulle läsa de båda sidorna, eller hennes far Otto Frank, som före sin död 1980 testamenterade sin dotters originalskrifter till Nederländernas institut för krigsdokumentation.
Anne Frank visade litterär talang
Hela texten på de båda sidorna har ännu inte gjorts tillgänglig för allmänheten, men enligt Ronald Leopold, som är direktör för Museum Anne Franks Hus, skrev den unga flickan om bland annat sexualitet.
”Anne Frank skriver om sexualitet på ett avväpnande sätt. Som alla andra unga personer är hon nyfiken på detta område”, säger han.
Enligt den amerikanska tidningen The New York Times skrev Anne Frank bland annat flera vågade skämt och tankar om sexualitet.
Hon skrev till exempel: ”Jag föreställer mig ibland att någon kommer till mig och ber mig att förklara sexuella saker. Hur skulle jag göra det?".
Frågan besvarade hon med bland annat formuleringen ”rytmiska rörelser".
Att Anne Frank ägnade sig åt bland annat sexualitet är emellertid inget överraskande eller nytt. Det gjorde hon nämligen även på andra ställen i sin dagbok.

Med hjälp av en ny digital bildteknik har forskare lyckats läsa dagbokens dolda text utan att förstöra dagboken. Texten kommer snart att bli tillgänglig på Anne Franks Hus webbplats.
Till den amerikanska tidningen förklarar museets direktör att den unga flickan visade tidiga och försiktiga tecken på att vilja bli författare.
”Det är mycket intressant, och det ökar vår förståelse av dagboken”, säger han.
På frågan om det kan vara respektlöst att publicera de sidor som Anne Frank möjligen inte ville skulle läsas, svarar Teresien da Silva, som är chef för museets samling, bland annat att det är viktigt för vetenskapen – och för allmänheten – att ha kännedom om de sidor hon inte ville visa upp.