Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför tatuerades koncentrationslägrens fångar?

Man skulle kunna identifiera de många judar som kom till Auschwitz under andra världskriget. I början fick de nummer på kläderna, men med tiden effektiviserade man identifikationen.

Shutterstock

Nazisterna använde tatueringar med fångnummer endast i dödslägret Auschwitz, där omkring 1,1 miljoner människor miste livet.

Syftet var att systematisera hanteringen av de många fångarna och se till att de snabbt kunde identifieras vid exempelvis avrättningar eller förflyttningar. Id-numren började användas år 1940, då siffrorna syddes fast på fångarnas dräkt när de kom till lägren.

De första fångarna tatuerades på bröstet, men senare sattes siffrorna på underarmen.

© Imageselect

I takt med att dödsfrekvensen i Auschwitz ökade visade sig emellertid denna metod vara opraktisk, eftersom den var för långsam och liken ofta fick sina kläder avtagna. I stället gick nazisterna 1941 över till att tatuera fångarna med serienummer.

Det gjordes med en metallstämpel med nålar som pressades mot fångens bröst, men även denna metod visade sig vara för tidskrävande. I stället fick vissa fångar i uppgift att tatuera id-nummer på armen på sina medfångar.

Nazisterna tatuerade inte bara judar, utan alla möjliga fångar som skickades till lägerkomplexet Auschwitz, däribland krigsfångar och politiska motståndare. Bland de få som slapp tatueras med nummer var etniskt tyska fångar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj