Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tomma Zyklon B gas-behållare hittade av de allierade i Auschwitz-Birkenau efter krigets slut. Zyklon B verkade skrämmande effektivt på människor.

Krig - Förintelsen

Påstående: Zyklon B var bara ett avlusningsmedel

Om nazisterna verkligen hade velat utrota judarna, hade de använt en annan gas, menar skeptikerna.

PÅSTÅENDE Zyklon B är ett avlusningsmedel och duger inte till att döda människor. Om nazisterna verkligen hade tänkt utrota judarna skulle de ha använt någon annan gas.

FAKTA: Den skrämmande sanningen är att Zyklon B faktiskt verkar effektivare på människor än på de löss som det egentligen var tänkt att utrota. Människor dör inom 5–10 minuter efter att ha blivit gasade med en koncentration av bara 300 ppm (parts per million).

Löss, däremot, är kallblodiga djur med mycket långsammare ämnesomsättning och dör inte förrän efter flera timmar vid en exponering på upp till 16000 ppm. En annan fördel med Zyklon B var att gasen redan användes i lägren och därför lätt kunde köpas in utan att det väckte några misstankar.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj