Rekonstruktion av likbränningsprocessen.

Påstående: Kremering omöjlig

En likbränning tar alltför lång tid för att det skall kunna ha varit möjligt att kremera över en miljon människor under den tid Auschwitz fanns, anser skeptikerna.

17 januari 2011 av Else Christensen

PÅSTÅENDE:: En enda kremering tar en timme, så det skulle vara omöjligt att bränna 1,1 miljoner människor under de tre till fyra år som krematorierna i Auschwitz-Birkenau var i funktion.

FAKTA: Påståendet är en klassiker hos förnekare som konsekvent jämför nazisternas likbränningar med vanlig kremering. I normala fall är syftet att de anhöriga ska få en fin och enhetlig aska efter den döde, och därför måste ugnen släckas ned mellan varje kremering så att askan från olika lik inte blandas ihop.

Nazisterna använde sig däremot av metoder som mest påminner om industriell massbränning. Om ugnen ständigt fylls på med nya lik, får den en betydligt högre genomsnittstemperatur. Dessutom går nästan halva tiden i krematorier i dag åt till att bränna torson.

Nazisterna kände till detta faktum, och hur fruktansvärt det än låter beordrades fångar i det så kallade sonderkommandot att hamra med järnstänger på torson på de brinnande liken. De överlevande berättade om hur de rörde runt bland liken. Därmed förkortades kremeringstiden i ugnarna markant.

Kanske är du intresserad av...