OTFW, Berlin

Nu hedras nazisternes svarta offer

Hitlers vansinniga vision om ett ”renrasigt” Tyskland kostade inte enbart flera miljoner judar livet. Även tyskar med mörk hud förföljdes.

Sedan 1992 har ett av Tysklands längsta projekt med anledning av Förintelsen pågått: Utplacerandet av flera tusen så kallade snubbelstenar. Det rör sig om minnesplaketter, som placeras i trottoaren utanför adresser där offer för nazisternas brott en gång bodde.

Varje sten är försedd med offrets namn och en kort text om när och varför Hitlers hantlangare förde bort personen.

Nyligen skrevs det historia, när de första snubbelstenarna till minne av svarta offer för Förintelsen placerades ut. Stenarna hedrar minnet av Martha Ndumbe, som dog av tuberkulos i koncentrationslägret Ravensbrück den 5 februari 1945, och Ferdinand James Allen, som 1941 mördades på ett tyskt sanatorium.

”Nazisternas svarta offer har längre förbisetts, både av akademiska forskare och när det kommer till minnesmärkespolitik”, säger Sophia Schmitz från koordinationskontoret för snubbelstenar i Berlin.

Hittills har mer än 74 000 snubbelstenar placerats ut i trottoarer runt om i Europa – en del av dem i Norden. Utanför Apelbergsgatan 36 i Stockholm hedras till exempel Hans E. Szybilski.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Hans_Szybilski

© Frankie Fouganthin

Svarta offer glömdes bort

”I en stad som Berlin existerade det under 1920- och 1930-talet en svart miljö, och dessa personer utsattes först för förföljelse och sedan mördades de av nazistregimen. Vårt mål är att nosa reda på alla deras historier och berätta dem, trots att det är sent”, förklarar Sophia Schmitz.

En del svarta personer i Tyskland var resultatet av relationer mellan tyska kvinnor och afrikanska ockupationssoldater, som efter första världskriget patrullerade i Rhenlandet.