År 1993 gjorde filmen ”Schindler´s List” Oskar Schindler världsberömd för att ha räddat 1 200 judiska arbetare från Förintelsen. Enligt en ny bok med titeln ”The Just” överträffades Schindler emellertid med råge av en tidigare okänd nederländsk man vid namn Jan Zwartendijk.
Sommaren 1940 var Jan Zwartendijk nederländsk konsul i Litauen, och hans kontor i Kaunas upplevde en anstormning av polska judar på flykt undan nazisterna. Officiellt fick Zwartendijk inte hjälpa dem, men två desperata judar gav honom en genial idé.
De bad om visum till den nederländska ön Curaçao utanför Sydamerika, men i ett telegram svarade den nederländske ambassadören i Baltikum: ”Inget visum är nödvändigt för resor till Curaçao, eftersom guvernören på egen hand bestämmer vem som får inresetillstånd. Och det ger han oerhört sällan.”
Jan Zwartendijk gick med på att skriva endast första delen av meningen i judarnas pass – ”Inget visum är nödvändigt för resor till Curaçao” – och sedan bekräftade han giltigheten med konsulatets officiella stämpel.
6 000 judar kom undan
Med Jan Zwartendijks hjälp kunde judarna resa vidare genom Sovjetunionen till friheten. Under sommaren 1940 stämplade Jan Zwartendijk totalt 2 139 pass. Många av dem gällde hela familjer, och sammantaget såg han till att omkring 6 000 judar kom undan nazisterna.