Disney

Miniserien ”A Small Light” tänder ett ljus för mänskligheten

Den tragiska historien om familjen Frank och deras nederländska medhjälpare och beskyddare Miep Gies blir i miniserien ”A Small Light” en vacker berättelse om mänskligt mod och okuvlig vilja.

”Även en vanlig sekreterare, en husmor eller en tonåring kan, på sitt sätt, tända ett litet ljus i ett mörkt rum.”

Orden yttras av Miep Gies – Otto Franks sekreterare – som hjälpte till att gömma familjen Frank, när tyskarna började deportera nederländska judar till dödslägren.

Tv-serien ”A Small Light” fokuserar för ovanlighetens skull inte på flickan Anne Frank, utan på familjens överhuvud, pappa Otto, och hans mångåriga sekreterare Miep Gies.

Miep var nära vän till familjen Frank och hjälpte dem att hålla sig gömda i Amsterdam mellan 1942 och 1944 i ett hemligt annex till pappans företags lokaler.

Se trailern till serien här:

När en angivare avslöjade de åtta judarnas gömställe, och SS skickade dem till koncentrationsläger, var det Miep Gies som hittade och sparade Anne Franks berömda dagbok för eftervärlden

Miep överlevde kriget och avled först 2010, 100 år gammal. Hon mottog otaliga utmärkelser för sitt agerande under kriget, bland annat adlades hon av det nederländska kungahuset, och av Israel tilldelades hon hederstiteln Rättfärdig bland folken, men hon hävdade själv att hon inte var något speciellt – och definitivt ingen hjälte.

”Jag gjorde vad varje anständig människa skulle ha gjort”, hävdade hon in i det sista.

Trots familjen Franks tragiska öde är miniserien inte en historia om sorg och förtvivlan utan om mod, idealism och kompromisslös människokärlek.

Serien består av åtta avsnitt och kan ses på Disney Plus.