Tyskarna sover så nära dem att Clara hör deras andetag. Själv vågar hon inte ge minsta ljud ifrån sig.

Judisk familj gömmer sig för nazisterna

När Tyskland invaderar Polen tvingas den 15 år gamla Clara och hennes familj att gömma sig undan nazisternas judeförföljelser. De går bokstav­ligt talat under jorden. Hunger, törst och risken för upptäckt hotar att göra varje dag till deras sista.

Nazisterna knackar på

Ljudet av otåliga bankningar på ytterdörren får den 15 år gamla Clara att krypa ihop i mörkret.

”Vi letar efter judar”, ropar en gäll röst på tyska. Clara börjar skaka av rädsla. Hennes värsta mardröm har blivit verklighet: Tyska soldater har omringat huset och snart kommer de att börja söka igenom det från källare till taknock. Bara ren tur kan nu rädda Clara och de tio andra judar som gömmer sig under golvplankorna i makarna Becks hus.

Beck leker med döden

Clara hör hur dörren öppnas, och Becks 18-åriga dotter Ala frågar lugnt: ”Vad kan vi hjälpa er med?”

”Vi letar efter judar! Vi vet att de är här!” ropar soldaten.

”Judar, här? Vet ni inte vem min far är? Han hatar judar. Gå in på vilken krog som helst här i staden och fråga vad Beck tycker om judar”, säger Ala.
”Ni har bara en chans. Berätta var judarna är”, säger tysken hotfullt och med iskall röst. ”Okej, okej, jag är jude, ser ni inte det? Ta med mig då”, utbrister Ala leende. Clara blir alldeles kallsvettig. Hon tror knappt sina öron.

Ala hånar nazisterna trots att hon vet att alla som gömmer judar blir skjutna samtidigt som judarna om tyskarna lyckas hitta dem.

Familjen undkommer förintelsen

Fru Beck har kommit till dörren och lägger sig i sam­talet. Hon ber dem ursäkta hennes tramsiga dotter.

”Åh mamma, det är bara för att vi aldrig har gäster. Jag skojade bara. Hur kan de tro att en lojal familj av folk­tyskar skulle gömma judar?” frågar Ala djärvt och kastar sig ut i en lång förklaring om hur svårt livet är för den tyska minoriteten i Polen: ”Både polacker och ukrainare talar illa om oss. För 20 år sedan köpte någon, vem det nu var, en sugga som visade sig vara steril och oduglig, och nu 20 år senare blir säljaren bara därför beskylld för att gömma judar.”

En ny röst blandar sig i samtalet. Den tillhör tydligen en ung tysk, och värmen i stämman avslöjar att han charmats av den vackra Ala: ”Jag ber om ursäkt för besväret, vi ska genast gå. Vi har andra rapporter att kontrollera.”

Clara hör att dörren stängs. Den unga flickan är utmattad efter chocken och sjunker ihop i mörkret. Ingen i gömstället vågar säga ett knyst

Vill du veta om Clara och hennes familj undkommer nazisternas människojakt? Läs hela artikeln från Världens Historia nr 15/2014 här:

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...