Glasmontrar med aska och ben från Sobibórs jättelika askberg vittnar om utrensningarna. Arkeologer har hittills grävt ut rester av väggar från två byggnader. Varje byggnad hade fyra gaskamrar. År 1965 restes två monument för att hedra de döda.

Försvunna gaskammare utgrävda i koncentrationsläger

Koncentrationslägret Sobibór jämnades med marken av nazisterna - nu har arkeologer gjort ett historiskt fynd.

Historiskt fynd i Sobibor

Arkeologer har grävt fram resterna av grunden till gaskamrarna i koncentrationslägret Sobibór. Fyndet är kulmen på åtta års sökande efter det avgörande beviset för judeutrotningen i lägret, som ligger i Polen. Forskare räknar med att nazisterna dödade upp­emot 250 000 människor i Sobibór under andra världskriget.

Nazister dolde spår med träd

Koncentrationslägren var i bruk från april 1942 till oktober 1943, då ungefär hälften av lägrets 600 fångar gjorde uppror och flydde. De allra flesta tillfångatogs och dödades. Efteråt stängde nazisterna lägret, jämnade alla byggnader med marken och planterade träd över hela om­rådet för att dölja sina missdåd.

"Inga överlevande judar arbetade i området med gaskamrarna. Därför är fynden det enda som kan ge insikt i de mördades lidanden", säger förintelseforskaren David Silberklang till The Times of Israel.

Kanske är du intresserad av...