Moviestore Collection Ltd/Imageselect

Förintelsens fasor har aldrig skildrats bättre

Må vara att Steven Spielbergs klassiker om opportunisten Oskar Schindler förenklar de historiska händelserna, men 28 år efter premiären är den fortfarande en av de mest verklighetstrogna filmerna om Förintelsen.

Få filmer har gjort så mycket för att sprida kunskapen om Förintelsen som ”Schindler´s List”. Enligt historikern Peter Novick skapade Steven Spielbergs drama från 1993 en medvetenhet om Förintelsen bland allmänheten.

På papperet verkade Spielberg, som själv är jude, inte som den mest uppenbara personen för att återberätta ett av de mörkaste kapitlen i 1900-talets historia. Under 1970- och 1980-talet gjorde han sig ett namn med blockbusters som ”Hajen”, Indiana Jones-filmerna och ”E.T.”.

Men Hollywoods okrönte kung av blockbusters vistade sig vara helt rätt man för uppgiften. Underhållning var nämligen det sista regissören hade i åtanke. Han ville upplysa nya generationer om historiens värsta krigsförbrytelser, innan de gled in i glömskan.

Trettio år senare kan ”Schindler´s List” ses på Netflix, och filmen framstår fortfarande som en av de bästa skildringarna av Förintelsen – ett både gripande och skrämmande verk, som aldrig vänder bort kameran från verklighetens fasor, inte ens när de är som vidrigast att se på.

Video: Se trailern till ”Schindler´s List”

Video

Historiker kritiserade filmen

Huvudpersonen är Oskar Schindler – en tysk industriman, som använde judar som billig arbetskraft i sin grytfabrik i Polen. Till en början är det enbart pengar som driver Schindler, men efter hand återfinner han sin moraliska kompass – med god hjälp av sin judiske revisor Itzhak Stern – och förvandlar sin fabrik till en fristad för 1 100 judiska arbetare, som på så vis slipper undan gaskammaren.

Trots de högt ställda ambitionerna tar sig ”Schindler´s List” en del konstnärliga friheter. Flera historiker har kritiserat Spielberg för att bland annat ge huvudpersonen i det närmaste helgonstatus och medvetet bortse från några av hans mörkare sidor – det är till exempel ett faktum att den riktige Oskar Schindler arbetade för det tyska kontraspionaget under 1930-talet.

Det fanns mer än en lista

© Ent_ctl36743/Allstar/Ritzau Scanpix

Filmen: Schindler är hjärnan bakom listan

När Schindlers 1 100 judiska arbetare ska skickas till koncentrationsläger, får han sin revisor Itzhak Stern att göra en lista över alla, och Schindler betalar sedan för att få lov att använda dem i sin fabrik.

© Michael Latz/Associated Press

Fakta: Schindler skapade inte själv listan

I själva verket fanns det nio listor – och Schindler stod inte bakom en enda av dem. Han satt nämligen fängslad, när de skrevs. Listorna sammanställdes av judar kring Schindler.

Den hårdaste kritiken står historikern David M. Crowe för. När han 2004 gav ut en biografi om just Oskar Schindler gav han filmen följande bredsida: ”Schindler´s List’ är teater och är inte historiskt korrekt. Filmen förenklar berättelsen nästan till gränsen till det löjeväckande.”

Kritiken av bristen på nyanser i Oskar Schindlers karaktär är förståelig, men den förändrar inte det faktum att filmen berättar en övervägande korrekt historia. Crowes kritik skjuter förbi målet.

Personer och händelser har i mångt och mycket plockats direkt ur historieböckerna. En del personer har bakats ihop till en karaktär, och handlingen är förenklad, som så ofta i historiska skildringar på film, men autenticiteten i ”Schindler´s List” är ändå imponerande.

Många av scenerna med utmärglade fångar, motbjudande massgravar och sadistiska nazister bygger på historiska fotografier.

Verklighetens Göth var ännu värre

© Photo 12/Imageselect

Filmen: Amon Göth är en skjutgalen sadist

Amon Göth är den sadistiske och känslokalle kommendanten för det tyska koncentrationslägret i Płaszów. När han gått upp på morgonen skjuter han slumpmässigt utvalda judiska fångar med sitt gevär.

© USHMM/Instytut Pamieci Narodowej

Fakta: Göths sadism var för mycket för nazisterna

Göth nöjde sig inte med att skjuta lägerfångar. Under helgdagen yom kippur 1943 dödade han 50 judar och matade sina hundar med kropparna. Till och med nazistledningen fick nog av hans vanvett och avskedade honom som lägerkommendant 1944.

I filmens mest fasansfulla scen mördar SS omkring 2 000 judar i Krakóws getto under ledning av den sadistiske Amon Göth. I stället för att använda en befintlig stad återskapade Spielberg det judiska gettot i ett nedlagt stenbrott i Polen för att göra det så realistiskt som möjligt. Resultatet var så övertygande att flera av skådespelarna lär ha fått nervösa sammanbrott under inspelningen.

Filmen drog in nästan tre miljarder kronor globalt, men Spielberg hade redan innan avböjt att ta emot pengarna. Han använde dem till att stifta Shoah Foundation, som samlar in vittnesbörd från överlevande från Förintelsen.

Schindlers trogne medhjälpare bygger på flera

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Filmen: Stern är den trogne assistenten

När Schindler öppnar sin fabrik blir revisorn Itzhak Stern hans närmaste rådgivare. Stern får Schindler att inse nazisternas ondska och hjälper honom att upprätta listan.

© Kraków, Poland Archives

Fakta: Stern fanns, men rollfiguren är konstruerad

Filmens Stern bygger på fyra personer: den riktige Itzhak Stern, Abraham Bankier och Raimund Tisch, som båda arbetade på Schindlers fabrik, samt Mietek Pemper, Amon Göths stenograf.

Filmen hjälper oss att komma ihåg

I slutet av filmen smälter fiktionen och den historiska verkligheten samman, när de judiska överlevarna besöker Oskar Schindlers verkliga gravplats arm i arm med de skådespelare som har porträtterat dem i filmen.

I det ögonblicket blir Spielbergs avsikt uppenbar: Se på de här människorna. De är verkliga, de upplevde en ondska som är omöjlig att föreställa sig – och vi får inte glömma deras historia. Tack vare ”Schindler´s List” gör vi inte det.

5 stjerner