RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION
Zoom-møde, veninder, Holocaust – Nyhed 10/2021

Förintelsen slet isär dem, nu ses de igen

År 1939 undslapp de båda vännerna nazisternas klor, men tappade kontakten. Nu har de återfunnit varandra.

Efter 81 år har två judiska väninnor återförenats. Det skedde nyligen under ett möte på online-plattformen Zoom, rapporterar BBC.

Annemarie Wahrenberg och Betty Grebenschikoff hade inte sett varandra sedan de som nioåringar tog farväl på en skolgård i Berlin 1939. Deras föräldrar hade bestämt sig för att fly från Nazityskland, men väninnorna lovade att hålla kontakten med brev.

Bettys familj hamnade i USA, medan Annemarie kom till Chile, där hon fick ett nytt namn: Ana María. Kontakten mellan dem gick förlorad.

Zoom-møde-teaser, veninder, Holocaust – Nyhed 10/2021

På grund av covid-19 fick väninnorna fira sitt återseende via Zoom.

© RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION

Väninnorna skålade för livet

Förra året deltog Ana María emellertid i ett webbseminarium, då hon berättade sin historia. En av deltagarna var Ita Gordon, som arbetar för Shoah Foundation, som samlar in vittnesmål från personer som har överlevt folkmord.

Ana Marías historia fick en klocka att ringa hos Ita. Hon mindes en berättelse från en annan av Förintelsens överlevare, som också handlade om en väninna som hon tappat kontakten med.

Ita luskade vidare och lyckades lokalisera Betty. Sedan arrangerade hon mötet på Zoom, då Betty och Ana María fick återse varandra igen.

De drack champagne och utbringade en skål på hebreiska: L'Chaim – ”till livet”.

Video: Se ögonblicket då väninnorna ser varandra för första gången på 81 år

Video