Flykttunnel från litauisk förintelseplats hittad
Under andra världskriget grävde judar en tunnel med bara sina händer och skedar. Nu har arkeologer hittat flyktvägen.

80 fångar grävde en tunnel från samma grop som nazisterna använde för att utplåna tusentals judar.
En internationell forskargrupp har hittat den flykttunnel som judiska fångar grävde år 1943. Det berättade Israel Antiquities Authority på ett pressemöte i förra veckan.
Arkeologer från bland annat University of Hartford hittade den 30,5 meter långa tunneln genom att undersöka marken med radar och radiostrålning.
Fångarna flydde från Paneriaimassakern
Fångarna grävde tunneln för att fly från avrättningsplatsen i Paneriai som låg nära den litauiska staden Vilnius.
Från och med juli 1941 till augusti 1944 avrättades uppemot 100 000 människor av SS och litauiska nazisympatisörer. Sedan lades kropparna i massgravar varefter de brändes.
80 judiska fångar kom nära inpå den makabra förintelseprocessen då nazisterna år 1943 tvingade dem att lägga sina medfångars döda kroppar i stora hålor i marken för att sedan bränna dem och begrava askan.
Flyktplan var enda vägen ut
Gruppen visste att så snart de var färdiga skulle det vara deras tur och därför planerade de sin flykt: Med sina händer och skedar grävde fångarna på 76 dagar en tunnel från en av hålorna och den 15:e april 1944 var de redo att fly in i skogen.
Men vakterna hörde ljud från hålet och hann stoppa de flesta. Tolv fångar hann dock fly och elva av dem överlevde kriget.
"Det här är en fantastisk historia om hur människor kan genomleva de värst tänkbara situationerna och fortfarande ha hopp om att undkomma", berättar arkeologen och forskargruppens ledare Richard Freund från University of Hartford.