Arbetarna på pappersfabriken fick svära på att inte säga ett ord om den specialorder SS lämnade in 1940.

Falskmyntarna i Sachsenhausen

Under andra världskriget planerade nazisterna att sprida miljoner av falska pund i England, så att landets ekonomi skulle kollapsa. Arbetet utfördes av judiska fångar i koncentrationslägret Sachsenhausen. Den dag falskmyntningen avslutades skulle de alla dö.

7 april 2015 av Hakon Mosbech

Historiens största falskmyntning

För ett otränat öga såg de brittiska sedlarna ganska simpla ut men de var försedda med avancerade vattenstämplar, 150 säkerhetsmärken – och de var inte gjorda av papper. Innan SS kunde påbörjade historiens största falskmyntning måste de anlita de skarpaste hjärnorna och de bästa hantverkarna i landet, starta en pappersfabrik och dessutom bygga upp ett hemligt koncentrationsläger för verksamheten.

Det tog ett år att förbereda falskmyntningen

Första steget i falskmyntningsprocessen var att luska ut vilket slags papper britterna använde. SS skickade brittiska sedlar till flera högskolor för analys. Experternas svar var entydigt: Sedlarna var tillverkade av linne (vanligt lin). Därför beställde SS flera ton lin från Turkiet och lät sedan tillverka den första provsedeln, men den kändes helt fel.

Forskarna försökte tillsätta olika kemikalier, men förgäves. Till slut insåg de vari felet låg: Britterna använde begagnat linne! Det turkiska linnet skickades ut till Berlins fabriker som städtrasor. Sedan samlades det in igen, tvättades och bearbetades till papper.

En ny grupp specialister började kopiera de brittiska vattenstämplarna som utgjorde en särskild kombination av ljusa och mörka märken i papperet. I december 1940 visste SS till slut allting om det brittiska papperet.

Tystnadsplikt på pappersfabriken

Själva tillverkningen av sedelpapperet utfördes på pappersfabriken Hahnemühle vid Hannover. På fabriken, som grundats 1584, fanns all den expertis som krävdes för att tillverka specialpapper. Innan pappersarbetarna installerades i en fabrikslokal norr om Berlin måste de lova att aldrig prata om sitt arbete.

Under åren som följde genomförde de många försök för att komma underfund med hur man skulle tillverka sedlarna. Under denna process avslöjades flera brittiska hemligheter. Det visade sig bl.a. att originalsedlarna var överdragna med speciella kemikalier som gjorde kanten
fluorescerande när den blev blöt. På våren 1942 kunde Hahnemühle börja tillverka de falska sedlarna.

Läs hela historien om falskmyntarna i koncentrationslägret Sachsenhausen - ladda ner den här:

Kanske är du intresserad av...