De sju bästa filmerna om Förintelsen

Ända sedan omfattningen av nazisternas blott mot mänskligheten blev känd har det producerats flera tusen filmer om de fasansfulla händelserna. Vi har samlat sju sevärda filmer om folkmordet.

1) Schindler´s list

Med sitt dämpade svartvita bildspråk, användningen av handhållen kamera och utomordentligt skådespel har Steven Spielbergs ”Schindler´s List” skrivit in sig i filmhistorien som en klassiker.

Filmen, som bygger på verkliga händelser, handlar om den tyske affärsmannen och fabriksägaren Oskar Schindler.

Schindler är medlem av det tyska nazistpartiet, när han 1939 anländer till den polska staden Krakow.

Där bygger han en fabrik, som producerar emaljprodukter åt den tyska armén, och tack vare judiska tvångsarbetare väller pengarna in.

Efter hand som Schindler med egna ögon bevittnar nazisternas brutala och systematiska jakt på judar, bestämmer han sig för att rädda livet på så många judar som möjligt.

Det gör han med hjälp av mutor till tyska befattningshavare och en utförlig lista över sina fabriksarbetare.

Genom att stå på listan slipper judarna nämligen deporteras till koncentrationslägret Auschwitz, vilket är lika med en säker död.

Verklighetens Oskar Schindler räddade över tusen människor och avled 1974. Han är begravd i Israel.

2) Förfalskarna

Salomon Sorowitsch lever ett kriminellt liv i 1930-talets Tyskland. Han försörjer sig på att sälja falska pass och andra dokument, och det leder till att han 1936 arresteras och skickas till ett tyskt arbetsläger.

Hans unika förmåga som tecknare noteras dock av vakterna, och han skickas vidare till koncentrationslägret Sachsenhausen.

Där tvingas han tillsammans med ett antal andra särskilt utvalda fångar att tillverka falska utländska sedlar till den tyska försvarsmakten.

Utöver att skildra den brutala vardagen i koncentrationslägret skildrar filmen även det moraliska dilemma, som Tysklands många miljoner tvångsarbetare ställdes inför:
De hotades med döden om de inte arbetade, men ju mer arbete de utförde – desto längre varade kriget.

Manuset, regin och de helt fenomenala skådespelarna gav den österrikiska filmen en Oscar-statyett för bästa utländska film år 2007.

3) Nazi Concentration Camps

För den verkligt historieintresserade rekommenderas dokumentären Nazi Concentration Camps, som i sig är ett historiskt dokument.

När de allierade styrkorna under 1945 avancerade genom Tyskland och Belgien hade de kameror med sig.

Det var bra, för längs vägen stötte styrkorna på flera koncentrationsläger.

Vad de såg var så skakande att de dokumenterade det på film, så att de ansvariga kunde ställas till svars, och så att världen nåddes av sanningen.

De många korta filmerna samlades i en dokumentär, som bland annat användes som bevismaterial under efterkrigstidens stora krigsförbrytarrättegång – bland annat Nürnbergprocessen.

Dokumentären är med sina autentiska bilder väldigt svårsmält, men alla borde sätta sig ned och titta på den. Filmen utgör nämligen ett otvetydigt bevis för att brotten ägde rum.

Du kan se hela dokumentären här:

Video

4) I gryningens timmar

Frankrike är ockuperat av Tyskland och i Paris bor den judiske pojken Joseph med sin familj, när de den 16 juli 1942 drabbas av katastrofen.

De franska myndigheterna har i samråd med Tyskland beslutat sig för att gripa landets judar, och enbart i Paris föses 13152 människor ihop.

Fångarna lever under omänskliga förhållanden, tills de deporteras till dödslägren i Östeuropa.

Filmen bygger på verkliga händelser, och alla personer som uppträder i filmen har levt i verkligheten.

Det är en vacker, stillsam och eftertänksam film, som skildrar ett av de mörkaste kapitlen i Frankrikes historia. Därför orsakade den en hel del debatt, när den kom år 2010.

5) Pianisten

Året är 1939 och den judiske pianisten Wladyslaw Szpilman interneras i Warszawas överfyllda ghetto tillsammans med sin familj.

När judarna några år senare ska deporteras till koncentrationsläger, undgår han med nöd och näppe att hamna i de boskapsvagnar som har kurs mot dödslägret Treblinka.

Från den stunden lever Szpilman ett liv i skuggorna, och hans miserabla tillvaro ser ut att få ett abrupt slut, när han överraskas av en tysk officer i en övergiven och krigshärjad byggnad.

I stället för att döda den judiske rymlingen lyssnar officeren emellertid intensivt, när pianisten sätter sig vid ett piano och låter tonerna av ett av Chopins verk fylla rummet.

Filmen tilldelades år 2003 tre Oscars – bland annat för bästa regi och bästa manliga huvudroll.

Se trailern här

Video

6) Anne Franks dagbok

Det har producerats många filmer om den judiska flickan Anne Frank, som tillsammans med sin familj tvingades gömma sig i två år för tyskarna i Amsterdam.

”The diary of Anne Frank” är den första, och den kom 1959.

Filmen följer i stor utsträckning dagboken, och tittaren får komma tätt inpå den unga Anne, som har en grundläggande tro på det goda i människan, och som helst av allt bara vill gå i skolan igen.

Se en trailer för filmen här

Video

7) Shoah

Filmen är nio och en halv timme lång, så den kräver att man sätter av ordentligt med tid.

Å andra sidan är dokumentären en unik vittnesbörd om världshistoriens största folkmord.

Filmen går tätt inpå de personer som alla spelade en roll i Förintelsen – som aktiva förövare, offer eller passiva åskådare.

Med och utan dolda kameror intervjuar den judiske franske journalisten Claude Lanzman de medverkande, som i detalj beskriver dödslägren Treblinka, Auschwitz-Birkenau och ghettot i Warszawa.

De medverkande kommer från ett brett spektrum – från den polske tågförare som dagligen transporterade fångar till en säker död och som dränkte sina kval i vodka, till SS-officeren som under sin första arbetsdag kräktes vid synen av en massgrav – och lägerfången som var tvungen att bränna liken av sina medfångar.

Filmen tog över elva år att producera och har mottagit åtskilliga priser.