NurPhoto/Getty Images

Auschwitzlägrets siste befriare är död

Förintelsevittnet chockades av åsynen av lägrets utmärglade fångar. Senare i livet blev han vittne till fler grymheter.

Den siste överlevande ryske soldaten från befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz har gått bort. Som en av de första kom David Dushman den 27 januari 1945 till utkanten av Nazitysklands mest beryktade koncentrationsläger. I fjol intervjuades han av nyhetsbyrån Reuters: ”När vi kom dit såg vi stängslet och dessa stackars människor. Vi tog oss igenom stängslet med stridsvagnarna och delade ut mat till fångarna.”

Dushman, som själv hade judiskt påbrå, såg med egna ögon resultatet av nazisternas övergrepp: ”De stod där allihop i fångdräkter. Det var verkligen förfärligt.”

Liksom de överlevande fångarna i Auschwitz hade Dushman själv turen att ta sig igenom krigets fasor med livet i behåll. Av de 12 000 soldaterna som ursprungligen utgjorde hans division levde bara 69 vid krigsslutet.

Judiska barn bakom Auschwitz taggtrådsstängsel.

© Alexander Voronzow and others in his group

Såg olympisk terror på nära håll

Dushman blev en skicklig fäktare och därefter tränare för Sovjetunionens damlandslag. I denna kapacitet deltog han i olympiska spelen i München år 1972 och upplevde terrorattacken mot Israels OS-trupp.

”Vi hörde gevärsskott och mullrande helikoptrar ovanför oss. Vi bodde mittemot den israeliska truppen. Vi och alla övriga idrottare var chockade”, sa Dushman senare.

På 1990-talet flyttade Dushman till väst. Han somnade slutligen lugnt in på ett judiskt sjukhus i München. Han blev 98 år.