Yoram Haimi

Föräldrar försökte in i det sista rädda sina barn

Arkeologiska fynd vid Sobibór i Polen avslöjar vad som hände ett antal judiska barn som under andra världskriget deporterades från Nederländerna.

Vid det tidigare koncentrationslägret i Sobibór, som ligger i östra Polen, har arkeologer funnit fyra namnbrickor. De små brickorna har tillhört judiska barn, som nazisterna mördade i lägrets gaskammare.

Namnbrickorna visar att de fyra barnen kom från Amsterdam.

© Yoram Haimi

Barnen kan ha fått namnbrickorna av sina föräldrar i hopp om att de en dag skulle hjälpa barnen att hitta hem igen. Brickorna bär barnets namn samt födelsedatum och hemort. Alla fyra barnen kom från Amsterdam i Nederländerna.

Antalet döda kan vara högre än man trott

Arkeologerna har undersökt barnens öde närmare. Det visar sig att alla fyra ingick i en massdeportation av cirka 1 300 fyra- till åttaåriga barn, som skildes från sina föräldrar och skickades till Sobibór. Kort efter ankomsten gasades barnen ihjäl.

Tyskarna stängde förintelselägret i Sobibór i oktober 1943 efter en stor rymning, då cirka 300 fångar tog sig ut ur lägret. Minst 58 av rymlingarna överlevde kriget.

© United States Holocaust Memorial Museum

En av arkeologerna, Yoram Haimi, har i flera år arbetat med att spåra Sobibórs offer. Genom sitt arbete har Yoram Haimi kommit fram till att det faktiska antalet judiska dödsoffer i lägret måste ha varit högre än den officiella siffran 250 000.

”Vi kommer aldrig att få reda på hur många judar som dödades i det här lägret. Men att döma av storleken på massgravarna måste antalet vara mycket högre än 250 000”, säger Yoram Haimi i en intervju med online-mediet Live Science.