Flygplan från andra världskriget funnet under isen

En kraftig storm vid ”Grönlands Bermudatriangel” tvingade 1942 åtta flygplan att nödlanda. Nu har experter hittat ett av planen.

Ett plan av samma typ som det experter har funnit under isen.

© Shutterstock

Sjuttiosex år efter att åtta amerikanska stridsflygplan var tvungna att nödlanda på den grönländska inlandsisen anser experter att de lokaliserat ett av dem under 91 meter is.

Fyndet har gjorts av den amerikanska organisationen Arctic Hot Point Solutions med hjälp av en drönare. Under den hängde en radar, som registrerade avvikelser under isens yta i just det område där ett förband av stridsflygplan nödlandade 1942.

Var insmort i olja

Experterna förde ner en sond i isen och upptäckte när den kom upp att den var insmord i hydraulikolja. Den rödaktiga vätskan analyserades, och det visade sig vara samma typ av olja som användes i bland annat det amerikanska stridsflygplanet Lockheed P-38 Lightning.

Förbandet, som bestod av sex P-38:or och två bombplan av typen B-17, var 1942 på väg från USA till Storbritannien, när en storm tvingade dem att nödlanda på Køge Bugt på Grönlands östkust.

Grönlands Bermuda-trekant

”Bukten är Grönlands Bermudatriangel. Vädret kan slå om på några minuter”, förklarar expeditionens ledare, Jim Salazar, till nyhetsmediet Live Science.

Piloterna räddades, medan deras plan låg kvar på isen och med tiden blev inkapslade i is. Arctic Hot Point Solutions planerar att gräva och smälta fram planet ur isen till sommaren.