Flags of our Fathers ger oss rätt historia

Filmkoll: 1945 utkämpas ett av andra världskrigets blodigaste slag mellan amerikaner och japaner på ön Iwo Jima. Filmen Flags of Our Fathers berättar om ett foto av sex män, som får avgörande betydelse för USA:s insats i kriget.

Var slaget på Iwo Jima så blodigt?

Ja!

Endast 1 083 av de 20 700 japanska soldaterna på ön överlevde, medan 6 821 av 70 000 amerikaner miste­ livet.

Redan under den första veckan intog amerikanerna Suribachi­berget­ – öns högsta punkt. Där togs andra världskrigets mest berömda bild, när slaget var över.

Eftersom kejsarens soldater hade förskansat sig i ett enormt system av underjordiska tunnlar, drog striderna ut på tiden och blev därför ovanligt blodiga.

Att inta Iwo Jima, som ligger på Boninöarna drygt 100 mil från Tokyo, var ett viktigt steg för amerikanerna på vägen mot den förväntade invasionen av Japan.

🎬 Se trailern för Flags of Our Fathers:

Video

Var fotot arrangerat?

Nej!

Ett envist rykte hävdade att krigsfotografen Joe Rosenthal, som fick ett Pulitzerpris för sitt foto, hade iscensatt flaggresningen.

Ryktet byggde framför allt på att Rosenthal hade sagt till en reporter att en annan av hans bilder av marinkårssoldater framför stjärnbaneret på Iwo Jima var arrangerad, nämligen det så kallade "Gung-Ho" fotot. Det hade reportern felaktigt uppfattat som att Rosenthal avsåg Iwo Jima-fotot av själva flaggresningen.

Mount Suribachi reser sig 169 meter över sydvästra änden av Iwo Jima, en ö två tredjedelar så stor som Muskö i Stockholms skärgård. Klippmassivet var kraftigt befäst med ett nätverk av ställningar förbundna via tunnlar.

© Phan Lee McCaskill / Wikimedia Commons

En annan orsak till ryktet var att flaggan på Iwo Jima var den andra som restes på toppen av Mount Suribachi den dagen. Tidigare hade några andra marinkårssoldater satt upp en mindre fartygsflagga – den första flagga som rests av amerikanska styrkor på japansk mark under kriget.

Marinkårens officerare ville emellertid sätta upp en större flagga, som tydligt skulle kunna ses överallt på Iwo Jima. Den flaggan förevigade Rosenthal med sin kamera, när den restes – men trots att det var dagens andra flagga var situationen varken iscensatt eller arrangerad. Bilden togs i farten, närmast som en reflex.

🎬 Se Joe Rosenthal berätta om flaggresningen:

Video

Fick bilden betydelse för krigsstämningen i USA?

Ja!

Redan dagen efter att den togs fanns den på förstasidan i tidningar i hela USA. När president Franklin D Roosevelt såg den, beslöt han genast att använda den i reklamen för den kommande insamlingen av pengar till kriget. Han lät kalla hem ­soldaterna på bilden. Bara tre av de sex överlevde striderna. De mottogs som krigshjältar och användes för att dra uppmärksamheten från förlusterna­ i Stilla havet. Med dem som frontfigurer samlade man in 23,3 miljarder dollar – dubbelt så mycket som väntat.

Filmen framstår som synnerligen realistisk in i minsta detalj. Lägg bland annat märke till flaggan på de båda bilderna.

© Paramount Pictures / Warner Bros.

Vem var Ira Hayes?

Han var den som blev mest berömd av de sex. Hayes var med och reste flaggan på bergstoppen, och han står längst till vänster på bilden. Den 24 januari 1955 hittades han död, troligen på grund av alltför våldsamt supande.­

Hans tragiska levnads­öde har sedan blivit föremål för flera filmer och LaFarges sång "The Ballad of Ira Hayes", som spelats in på skiva av både Johnny Cash och Bob Dylan.