Fotografen Joe Rosenthal­ lyckades med ett oväntat scoop­. Han kom upp på berget­­ ett par minuter, innan de sex soldaterna började­ resa flaggan.

Krig - Andra världskriget

Flags of our Fathers ger oss rätt historia

Filmkoll: Flags of our Fathers:1945 utkämpas ett av andra världskrigets blodigaste slag mellan amerikaner och japaner på ön Iwo Jima. Filmen berättar om ett foto av sex män, som får avgörande betydelse för USA:s insats i kriget.

Var slaget på Iwo Jima så blodigt?

Ja! Bara 1083 av de 20700 japanska soldaterna på ön överlevde, medan 6821 av 70000 amerikaner miste­ livet.

Redan under den första veckan intog amerikanerna Suribachi­berget­ – öns högsta punkt. Där togs andra världskrigets mest berömda bild, när slaget var över.

Eftersom kejsarens soldater hade förskansat sig i ett enormt system av underjordiska tunnlar, drog striderna ut på tiden och blev därför ovanligt blodiga.

Att inta Iwo Jima, som ligger på Boninöarna drygt 100 mil från Tokyo, var ett viktigt steg för amerikanerna på vägen mot den förväntade invasionen av Japan.

Fick bilden betydelse för krigsstämningen i USA?

Ja! Redan dagen efter att den togs fanns den på förstasidan i tidningar i hela USA. När president Franklin D Roosevelt såg den, beslöt han genast att använda den i reklamen för den kommande insamlingen av pengar till kriget. Han lät kalla hem ­soldaterna på bilden. Bara tre av de sex överlevde striderna. De mottogs som krigshjältar och användes för att dra uppmärksamheten från förlusterna­ i Stilla havet. Med dem som frontfigurer samlade man in 23,3 miljarder dollar – dubbelt så mycket som väntat.

Filmen framstår som mycket realistisk in i minsta detalj. Lägg bland annat märke till flaggan på de båda bilderna.

Vem var Ira Hayes?

Han var den som blev mest berömd av de sex. Hayes var med och reste flaggan på bergstoppen, och han står längst till vänster på bilden. Den 24 januari 1955 hittades han död, troligen på grund av alltför våldsamt supande.­ Hans tragiska levnads­öde har sedan blivit föremål för flera filmer och LaFarges sång "The Ballad of Ira Hayes", som spelats in på skiva av både Johnny Cash och Bob Dylan.

Läs också:

Byggnader

Hooverdammen: Blod, svett och sex miljoner ton betong

18 minuter
Andra världskriget

Hänsynslös bombattack satte Tokyo i brand

17 minuter
Hitler

Hitler stred mot Nazityskland

4 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!