Fick Stalin alla sovjetiska SS-soldater?

Utlämnade de allierade alla sovjetiska överlöpare efter andra världskriget?

Storbritannien och Kanada gav asyl till en hel SS-division år 1945.

Under kriget på östfronten rekryterade Nazityskland både ryssar och frivilliga från flera sovjetiska minoriteter för att kriga mot Röda armén. Vid Jaltakonferensen i februari 1945 krävde Stalin att få alla förrädare utlämnade.

Tiotusentals soldater gick ett osäkert öde till mötes efter krigsslutet, och bara en enda enhet klarade sig undan.

Särskild ukrainsk division av SS

Nazisternas kår Waffen-SS hade bildat en division med etniska ukrainare från Östgalizien år 1943. Provinsen var polsk fram till 1939 men annekterades av Sovjetunionen, när Hitler och Stalin delade upp Polen mellan sig.

De frivilliga i 14:e Waffen-SS-divisionen överlämnade sig till britterna i Norditalien i maj 1945. Som tur var för ukrainarna tillfångatogs de av en polsk enhet på den allierade sidan. Polackerna inledde snart ett omfattande lobbyarbete för att rädda sina forna landsmän ur Stalins klor.

Påven Pius XII blev också inblandad – de ukrainska soldaterna var ju ”goda katoliker och övertygade antikommunister”. Britterna föll för trycket, och divisionens män fick asyl i Kanada och Storbritannien 1947.

Efter kriget anklagades divisionen för att ha deltagit i krigsförbrytelser – bl a i Polen. Ingen har dock någon­sin kunnat dömas. År 2007 levde ännu 1450 av de forna SS-männen i Storbritannien.