Fascist stal Mussolinis lik: Diktatorns sista resa

I april 1945 begravs Italiens mördade diktator Mussolini i en anonym grav i Milano. Historiens slutar dock inte där. Året efter öppnar fascisten Domenico Leccisi graven och försvinner iväg med liket. Vi förklarar varför.

Mussolinis död

Polisen inspekterar Mussolinis tomma grav. Först elva år senare läggs diktatorn till sin slutliga vila.

© Wikimedia Commons, Shutterstock

En överraskning väntar grävarna på Musoccokyrkogården i Milano när de kommer till jobbet tidigt på morgonen den 23 april 1946.

Mellan gravstenar och änglastatyer ligger högar med jord. När grävarna böjer sig över jordhögarna tittar de ner i ett gapande hål med en öppen kista – som är tom.

Intill graven ligger hackor och spadar och en svart högskaftad stövel. Arbetarna bestämmer sig för att tillkalla en överordnad och snart kryllar kyrkogården av poliser och nyfikna människor. Det rör sig nämligen inte om vilken grav som helst – och gravskändarna var inte några vanliga brottslingar, framgår det av lappen som polisen hittar nere i graven.

”Äntligen är Il Duce bland oss igen”, står det på lappen.

Orden får det att gå kalla kårar efter ryggen på polisledningen. Il Duce, diktatorn Benito Mussolini, har inte bara varit död i nästan ett år. Platsen för hans sista vila har hållits hemlig för att hans beundrare inte skulle kunna göra graven till en kultplats.

Nere i gropen ligger en öppen kista – som är tom.

I en tid då Italien just håller på att frigöra sig från sitt fascistiska förflutna är det här det sista landet behöver.

Därför gör polisen och myndigheterna allt för att hitta diktatorns jordiska kvarlevor.

Mussolini flydde från de allierade

När Mussolinis lik grävdes upp hade det legat i den hemliga graven på Musoccokyrkogården sedan i april året innan.

Den månaden befann sig diktatorn i den norditalienska staden Salò, medan de allierade trupperna snabbt närmade sig.

Diktatorn försökte fly norrut till Schweiz tillsammans med en tysk konvoj, men efter två dagars flykt gick det illa.

Den 27 april stoppade en grupp italienska partisaner konvojen utanför byn Dongo vid Comosjöns västra strand. När partisanerna sökte igenom fordonen hittade de Il Duce, som låg hopkurad på ett lastbilsflak.

Även Mussolinis älskarinna Clara Petacci befann sig i konvojen, och partisanerna tog med sig dem båda två.

Samma kväll tillkännagav partisanledaren Sandro Pertini nyheten om tillfångatagandet av Mussolini.

Mussolini och Hitler i München

Mussolini blev Europas första fascistiska diktator – och inspirerade Hitler.

© Shutterstock

Mussolini styrde Italien med järnhand

I nästan 21 år var Benito Mussolini Italiens envåldshärskare. Under namnet Il Duce, Ledaren, slog han brutalt ner alla som stod i hans väg. År 1945 kom emellertid räkenskapens dag.

”Han förtjänar att dödas som en skabbig hund”, löd Pertinis ord i Milanos radio.

”Ge er iväg och skjut honom”, beordrade han två av sina betrodda mannar, som morgonen därpå satte kurs mot staden Dongo. Klockan 16.10 samma eftermiddag ställde de Mussolini och Petacci mot muren på en gårdsplan utanför en villa i byn Giulino di Mezzegra och sköt dem.

”Sikta på mitt hjärta”, löd Mussolinis sista ord.

Civila gav sig på liken

Vid samma tillfälle avrättade partisanerna en rad andra fascister som ingått i Mussolinis konvoj. Sent samma kväll slängde de upp liken på ett lastbilsflak och körde till Milano. Tidigt på morgonen kom partisanerna till Piazzale Loreto, ett torg i stadens utkant, där de slängde ner liken på marken. Snart strömmade folk till.

I ett rus av hämndlystnad trampade folkmassan på liken, slog in skallar med klubbor och urinerade på de döda. En kvinna tog en revolver och sköt fyra skott mot diktatorns kropp.

”Det är hämnden för mina fyra döda söner!” skrek hon.

Först när partisanerna hängde upp de döda i fötterna i ett rep utspänt mellan metallpelarna på torgets bensinmack upphörde likskändningen.

Dagen därpå beordrade de nyligen anlända amerikanska militära myndigheterna att liken skulle avlägsnas. För att det inte skulle uppstå en kult kring den döde diktatorn lades Il Duce till vila i en namnlös grav på Musoccokyrkogården i Milano.

Den 29 april, dagen efter de dramatiska händelserna på Piazzale Loreto, kapitulerade de tyska styrkorna i Italien.

Krigsslutet innebar början på en turbulent tid. Fascister bestraffades hårt med fängelse eller internering, en politik som väckte bitterhet bland delar av befolkningen. Samtidigt ledde Italiens sönderbombade ekonomi till arbetslöshet, fattigdom och allmänt missnöje.

En av dessa missnöjda italienare var 25-årige Domenico Leccisi, en arbetslös industriarbetare.

Mussolinis lik hänger till allmän beskådan i Milano.

Dagen efter Benito Mussolinis avrättning hängs hans lik (det andra från vänster) upp till allmän beskådan på Piazzale Loreto i Milano.

© Vincenzo Carrese

Leccisi, som beundrade Mussolini gränslöst, ansåg att Italien snarare än att försöka utplåna diktatorn från historien borde föra vidare hans idéer. Tillsammans med en handfull vänner bildade han därför i hemlighet Partito Democratico Fascista (PDF).

Partiet gav ut en tidning, men Leccisi hade större planer än så.

När Mussolini levde hade hans bredbröstade kropp symboliserat Italiens styrka. Om han bara kunde hitta graven och återföra Il Duce skulle det kanske få italienarna att inse nödvändigheten i att acceptera historien, tänkte han.

”Efter att ha tänkt igenom saken under en sömnlös natt beslutade jag att stjäla Mussolinis jordiska kvarlevor”, berättade Domenico Leccisi senare.

Krigsfånge visade vägen till graven

I Milano visste de flesta att Mussolini låg begravd på Musoccokyrkogården. Gravens exakta plats fick emellertid Leccisi kännedom om först när han den 20 april 1946 började prata med två tyska krigsfångar, som arbetade på kyrkogården.

Den ene av tyskarna visade Leccisi till graven och strax före midnatt den 22 april kom Leccisi till platsen tillsammans med två vänner. Med en hacka avlägsnade de tre männen jorden tills de nådde diktatorns enkla träkista.

När Leccisi slet av locket kände han omedelbart igen Il Duces ansikte. Han tog spontant av sig mössan och höll den mot bröstet som ett tecken på respekt.

När Leccisi slet av locket kände han omedelbart igen Il Duces ansikte. Han tog spontant av sig mössan och höll den mot bröstet som ett tecken på respekt.

Medan den tidiga morgonsolen kastade sina strålar över kyrkogården lade Leccisi och hans medhjälpare liket i bilens bagageutrymme. De lät en långskaftad stövel – Mussolinis kännetecken – ligga kvar, så att grävarna skulle förstå vem det var som hade avlägsnats ur graven.

Sedan satte männen kurs mot bergsbyn Madesimo, där gruppen hade hyrt ett hus.

Liket hamnar i ett kloster

Snart svärmade poliser och journalister runt kyrkogården. I graven hittade polisen en lapp med en förklaring undertecknad av Partito Democratico Fascista.

Av förklaringen framgick att Mussolinis lik skulle överlämnas till den italienska nationen först den dag då myndigheterna tillät att den tidigare diktatorn begravdes på Capitolium (kullen där det antika Roms viktigaste tempel låg) i ”det Rom som Mussolini en gång gjort stort”.

Alessandra Mussolini

Alessandra Mussolini sitter i dag i parlamentet för Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

© Wikimedia Commons

Barnbarnet gick i diktatorns fotspår

Medan diktatorns sex barn höll låg profil har barnbarnet Alessandra Mussolini ställt sig i det politiska rampljuset. Både sina åsikter och sin mimik har hon ärvt från sin beryktade farfar.

”Det kommer att komma en tid då Benito Mussolinis kista, kysst av solen, paraderas genom Italiens gator”, löd det.

Till dess var Leccisi tvungen att gömma liket på en säker plats, till att börja med garaget i ett hus som han hade hyrt.

Den 29 april greps emellertid en av hans kumpaner på centralstationen i Milano. Ryktena om fascisternas planer hade nått polisen och Leccisi anade att det bara var en tidsfråga innan ordningsmakten hittade huset han hyrt.

Den 7 maj svepte han därför Mussolinis lik i två säckar och körde kroppen till klostret Convento di Sant’Angelo utanför Milano. Där vände han sig till två munkar som han var bekant med för att be dem att gömma undan Mussolinis kvarlevor.

Munkarna, som till en början avvisade hans begäran, lät sig övertalas när Leccisi sa till dem ”att begrava en avliden person är en mänsklig och kristen handling, som kyrkan inte kan förneka någon”.

Politiker fruktade Mussolini

I mitten av juni 1946 släppte myndigheterna över 30 000 fascister från fängelser och interneringsläger. Leccisi såg frisläppandet som ett tecken på att Il Duces ”återkomst” hade påverkat situationen i landet.

Leccisis glädje blev emellertid kortvarig. Den 31 juli greps nyfascisten på en kaffebar. Det visade sig att en av Leccisis bundsförvanter hade avslöjat honom. Polisen kände även till namnen på de två munkarna.

En månad senare knackade polisen på klosterporten. Där inne fann de Mussolinis lik, fortfarande insvept i säckar och undangömt i en stor träkista under ett altare.

Den 25 augusti förde polisen liket till kapucinklostret i Cerro Maggiore i Lombardiet för att återigen gömma undan honom för allmänheten.

Där låg Mussolini i elva år.

Först år 1957 lät premiärministern överlämna liket åt Mussolinis änka Rachele. Den 30 augusti samma år lades diktatorn till vila i familjegraven i hans hemstad Predappio.

Då var Leccisi återigen en fri man. År 1946 dömdes han till sex års fängelse, men släpptes efter 21 månader. År 1953 valdes han som nyfascist in i det italienska parlamentet.