Akg-Images/Ritzau Scanpix

Fanns det en tysk motståndsrörelse?

Motståndet i Tyskland var inte en samlad, slagkraftig rörelse som i exempelvis Frankrike och Polen, men det fanns små fickor av opposition, som vågade säga ifrån – med livet som insats.

Nazisterna bekämpade minsta motstånd mot regimen med stor brutalitet, och någon samlad motståndsrörelse – som i exempelvis Polen och Frankrike – fanns inte i Hitlers Tyskland.

Ett antal mindre motståndsgrupper mot­arbetade emellertid nazisterna i det fördolda.

Till de mest kända hör Weiße Rose – Vita rosen – som bildades av en grupp universitetsstuderande i München sommaren 1942.

Vid den tidpunkten hade de tyska styrkorna kört fast i bittra strider runt Sta­lin­grad, och delar av den tyska befolkningen började tvivla på den tyska arméns oövervinnelighet.

VIDEO – Se utdrag av Weiße Roses kritik mot nazismen:

När historier om deporteringar av polska judar till koncentrationsläger började spridas etablerade syskonen Hans och Sophie Scholl ett nätverk av studerande, som sträckte sig till bland annat Hamburg, Berlin och Wien.

Gruppen delade ut flygblad, som tog avstånd från regimen och bland annat uppmuntrade andra unga att göra uppror mot Hitler och sabotera för försvarsindustrin.

Enligt Vita rosen var syftet att uppnå ”en inre förnyelse av den sårade tyska själen”.

I gatan utanför universitetet i München finns det ett minnesmärke över Weiße Rose och Sophie och Hans Scholl.

© Wikimedia Commons

I februari 1943 ertappades Hans och Sophie Scholl av en vaktmästare på ett universitet, medan de delade ut flygblad, och de rapporterades till Gestapo.

Flera medlemmar av gruppen greps och torterades. Syskon­paret dömdes för förräderi i en skenrättegång och avrättades i giljotinen den 22 februari 1943.