Shutterstock

Elitsoldater hungerstrejkar för rättvis pension

Flera tusen gurkhas stred för Storbritannien under 1900-talets krig, men deras pension är endast en bråkdel av de brittiska kollegornas.

Sedan 1815 har nepaleser kämpat på brittisk sida som så kallade gurkhasoldater. Ghurkas kommer från Himalaya och är kända för sitt oerhörda mod under strider i framför allt 1800-talets Indien och båda världskrigen.

Nu hungerstrejkar flera gurkhaveteraner i ett försök att få den brittiska regeringen att lyssna. Deras pension beräknades ursprungligen utifrån levnadsomkostnaderna i Nepal, men många gurkhas har med tiden flyttat till England.

”När vi tjänstgjorde i armén fick vi en väldigt låg lön jämfört med våra brittiska kolleger. Och efter avslutad tjänstgöring var även pensionen låg. Min pension var endast 47 pund i månaden (cirka 560 kr, red.), medan en brittisk veteran fick över 800 pund i månaden”, säger den före detta gurkhasoldaten Gyanraj Rai.

Ojämlikheten fick den brittiska regeringen att justera lönen, men missförhållandet är fortfarande påfallande. En gurkhasoldat som gick i pension före 1997 får just nu 350 pund i månaden, medan en soldat född i Storbritannien får 1 200–1 300 pund.

Gurkhas med sina brittiska befäl, 1915.

I första världskriget deltog 200 000 gurkhas. Britterna dekorerade nästan 2 000 av dem för deras mod.

© British Library

Protester har tidigare fungerat

Även år 2006 protesterade pensionerade gurkhas. Då gav den brittiska regeringen dem rätt att slå sig ner i Storbritannien. År 2007 fick gurkhas som gick i pension efter 1997 samma villkor som sina brittiska kollegor.

Nu försöker de förbättra villkoren för de vapenbröder som hankar sig fram på den gamla pensionen.