University of Delaware, Med tilladelse fra Dr. Mark Moline
ögruppen chuuk mikronesien

Efter 76 år: Försvunna stridsflygplan hittade

År 1944 vann USA en förkrossande seger över den japanska flottan i Mikronesien. Efter drabbningen anmäldes ett stort antal amerikanska plan saknade. Nu har en privat organisation hittat några av dem.

En privat organisation har hittat tre försvunna torped- och bombflygplan som deltog i en av USA:s största stillahavssegrar under andra världskriget.

Enligt organisationen Project Recover, som samarbetar med flera amerikanska universitet, rör det sig om två störtbombplan av typen Dauntless och ett torpedflygplan av typen Avenger.

Samtliga plan sköts ner i samband med ett omfattande amerikanskt anfall mot ögruppen Chuuk i Mikronesien i februari 1944.

Under attacken mot den japanska flottan utanför Chuuk sänktes femtio japanska flott- och lastfartyg. Bilden, som visar flera av de brinnande fartygen, togs från ett amerikanskt jaktflygplan.

© US National Archives, Naval History and Heritage Command

Japanerna krossades

Anfallet pågick i två dagar, under vilka amerikanska hangarfartyg sände våg efter våg av flygplan mot basen. När bombröken lättade hade amerikanerna sänkt cirka femtio japanska flott- och lastfartyg och förstört över tvåhundrafemtio flygplan.

Project Recover & University of Delaware & Scripps Institution of Oceanography/University of California, San Diego.

Under anfallet, som fick kodnamnet Operation Hailstone, sköts bland annat de tre återfunna amerikanska planen ner.

Trots att ögruppen Chuuk är populär bland dykare har ingen upptäckt flygplanen, som hittades med hjälp av robotubåtar på mellan 31 och 66 meters djup.

Tiotusentals soldater saknas fortfarande

Enligt historikern Colin Colbourn på Project Recover hade de tre planen tillsammans sju besättningsmedlemmar.

Organisationen har underrättat de amerikanska myndigheterna om fyndet, så att eventuella kvarlevor av de sju besättningsmedlemmarna kan bärgas och begravas.

Enligt Project Recover saknas fortfarande över sjuttiotvåtusen amerikanska soldater från andra världskriget.