Silentworld Foundation/Fugro
Montevideo Maru

Dykare hittar japanskt fångfartyg på Stilla havets botten

I juli 1942 miste mer än 1 000 australiska krigsfångar livet, när fartyget de transporterades med sänktes av en amerikansk ubåt. Efter ett stort internationellt samarbete har fartyget nu hittats.

Under andra världskriget sänktes det japanska lastfartyget SS Montevideo Maru av en amerikansk ubåt utanför den filippinska ön Luzon. Fartyget var emellertid inte lastat med ammunition eller japanska soldater, som amerikanerna trodde.

Ombord fanns mer än 1 000 australiska soldater samt ett antal civila, som japanerna hade tagit till fånga. Deras död gjorde sänkningen av SS Montevideo Maru till den största katastrofen till havs i Australiens historia.

Nu har vraket och de omkring tusen krigsfångarnas sista viloplats till slut hittats.

Upptäckten gjordes av Silentworld Foundation, som med hjälp av australiska och japanska experter lyckades lokalisera det område som fartyget sjönk i.

Montevideo Maru

Med hjälp av sonar gick det att skapa en 3D-bild av fartyget på havets botten.

© Silentworld Foundation/Fugro

En av världens mest avancerade undervattensfarkoster skickades ner till havsbottnen och med hjälp av sonar gick det att lokalisera vraket på endast tolv dagar. Genom att jämföra sonarbilderna med de ursprungliga ritningarna för fartyget blev det uppenbart att det rör sig om SS Montevideo Maru.

”Med upptäckten av fartyget hoppa vi kunna erbjuda ett avslut åt alla de familjer som drabbades av denna fasansfulla tragedi”, säger John Mullen, direktör för Silentwood Foundation.

Vraket lämnas i fred

Det har redan beslutats att det inte kommer att göras några försök att bärga vraket, som ligger på mer än 4 000 meters djup – djupare än till exempel vraket av RMS Titanic.

Utöver att det stora djupet skulle göra en bärgning oerhört svår, så finns det även andra aspekter att ta hänsyn till, säger John Mullen:

”Vi talar om mer än tusen personers gravplats.”

Montevideo Maru

”När vi fick upp bilderna av fartyget, som ingen hade sett på 80 år, var det väldigt känslosamt”, säger ledaren för expeditionen.

© Australian War Memorial