Bundesarchiv, Bild 183-S72707 / CC-BY-SA 3.0
himmler nazist dokument

Dokumentet som kostade Himmler livet

Ett brittiskt museum har fått in det dokument som gjorde att SS-ledaren Heinrich Himmler togs till fånga.

Den falska id-handlingen som gjorde att en av Nazitysklands största krigsförbrytare, Heinrich Himmler, tillfångatogs har överraskande nog dykt upp så här sjuttiofem år efter Himmlers död.

Den 22 maj 1945 valde några brittiska soldater ut tre tyska soldater i staden Bremervörde i nordvästra Tyskland för en kontroll.

Den ene tysken, en äldre fanjunkare med lapp för ögat, gav britterna sin id-handling.

Enligt dokumentet var hans namn Heinrich Hizinger.

På den falska id-handlingen, ett så kallat Entlassungsshein, hade Himmler fått namnet Heinrich Hizinger och rangen Feldwebel, fältväbel, motsvarande fanjunkare på svenska. Dokumentet har sent omsider kunnat avsluta diskussionen om huruvida den brittiske soldaten som skrev rapporten om Himmlers gripande stavade det falska namnet fel. Flera historiker har hävdat att namnet borde stavas Hitzinger, men nu har det alltså visat sig att den brittiske soldaten stavade rätt.

© Military Intelligence Museum

Himmler erkände

Så snart britterna såg dokumentets stämpel, som visade fältväbelns enhet, greps de tre männen. Samma stämpel hade nämligen tidigare använts av medlemmar av SS som försökt fly.

Under ett förhör nästa dag tog den tyske fältväbeln av sig ögonlappen och berättade att han i själva verket var Heinrich Himmler, ledare av SS och arkitekten bakom judeutrotningarna.

Några timmar senare begick han självmord genom att bita i en cyanidkapsel.

Brittisk officer tog dokumentet

I sjuttiofem år har Himmlers falska id-handling varit försvunnen, men nyligen donerades den till allas stora förvåning till brittiska Military Intelligence Museum av en släkting till en viss överstelöjtnant Sidney Noakes.

Noakes, som under kriget arbetade för den brittiska underrättelsetjänsten, dog år 1993.

Den gängse rutinen var att officerare som förhörde krigsförbrytare aldrig namngavs, men man misstänker att det var Noakes som förhörde Himmler. Därefter tog han med sig dokumentet hem och sparade det.

Enligt museet är det ironiskt nog så att om de tyska förfalskarna hade använt vilken annan stämpel som helst, så är det inte omöjligt att Himmler faktiskt hade sluppit undan.