Dokument avslöjar namnet på fräck agent

I en nyligen frigiven rapport bekräftas existensen av en myt­omspunnen brittisk kvinnlig agent från andra världskriget.

Fifis uppgift var att locka nya agenter att avslöja både täckmantel och uppdrag. De nya dokumenten visar bl.a. att ”Fifi” kallade sig ”Christine Collard”, medan hon arbetade för SOE.

Agent "Fifi" avslöjad

Hennes identitet har varit en hemlighet i över 70 år. De brittiska myndigheterna har faktiskt kategoriskt förnekat att hon någonsin existerat. Den mytomspunna kvinnliga agenten med kodnamnet "Fifi" var dock ytterst verklig. Det avslöjar nyligen släppta dokument från säkerhetstjänsten SOE – Special Operations Executive.

"Fifi" skulle förföra unga rekryter

SOE var en brittisk ­organisation grundad under andra världs­kriget av Winston Churchill. SOE:s agenter skulle hjälpa motståndsrörelsen i länder som ockuperades av Nazityskland med att utföra bl.a. sabotage. Fifi ”användes” för att testa nya SOE-rekryter. Den unga blondinens upp­gift var att förföra och försöka få de intet ont anande eleverna att prata bredvid mun. Om de kunde hålla tyst om sina uppdrag hade de klarat provet. Om Fifi lycka­des locka hemligheter ur dem antogs de inte.

Dokumenten avslöjar att Fifis riktiga namn var Marie Christine Chilver. Den 22-åriga kvinnan anställdes av SOE år 1942 och var special­agent fram till krigsslutet.

Efteråt vigde hon sitt liv åt att främja djurens väl i Lettland där hon var uppvuxen. Chilver dog år 2007.

SOE:s kvinnliga krigsagenter

  • Nancy Wake hjälpte den franska motståndsrörelsen och stod 1943 överst på Gestapos dödslista.

  • Krystyna Skarbek opererade i både Polen och Frankrike. Hon blev förlaga för flera kvinnliga agenter i James Bond-romanerna.

  • Virginia Hall arbetade undercover i Frankrike. Enligt Gestapo var hon den farligaste av alla de allierades agenter.