Stalag 326, nazi, kamp

Döda krigsfångars käraste ägodelar utgrävda

En grupp arkeologer har hittat över tusen föremål från ett krigsfångeläger, där omkring 65 000 ryska soldater dog under andra världskriget.

En grupp arkeologer har hittat över tusen föremål från ett krigsfångeläger, där omkring 65 000 ryska soldater dog under andra världskriget.

LWL/Nils Wolpert

I ett av Nazitysklands mest beryktade krigsfångeläger, Stalag 326 i delstaten Nordrhein-Westfalen, har en grupp arkeologer funnit vittnesbörd om livet i det 400 000 kvadratmeter stora lägret. Över tusen föremål har grävts ut, av vilka många tillhörde fångarna.

Enligt arkeologen Sven Spiong vid Landschaftsverband Westfalen-Lippe är de mest gripande föremålen ett antal matkärl av tenn, i vilka fångarna ristade illustrationer och ord.

Fånge ristade in sitt hem

En inristning visar en liten gård i bergen.

”Antagligen är det en fånges hemtrakter. Även om vi inte känner till hans namn vittar fynd av det här slaget om en fånges liv”, skriver Spiong i ett pressmeddelande.

Bland de återfunna föremålen finns även delar av bälten, flaskor, bestick och en sovjetisk arméhjälm.

Fångarna ägde inget annat än kläderna som de bar på kroppen och de få saker de kunde bära med sig på den långa vägen till lägren. För fångarna var därför även små föremål väldigt viktiga.

Krigsfångarna dog som flugor

Utgrävningen genomfördes för att delar av området nu ska bebyggas. Hittills har arkeologerna undersökt 600 kvadratmeter av lägret. Stalag 326 byggdes vid tiden för Nazitysklands anfall mot Sovjet år 1941.

Det blev ett mottagningsläger för det stora antalet krigsfångar som tyskarna tog på östfronten. Fångarna sattes bland annat i tvångsarbete i Ruhrområdet.

Forskarna uppskattar att cirka 65 000 krigsfångar dog av svält och utmattning i Stalag 326. Tanken är att vissa av föremålen som arkeologerna har hittat ska ställas ut.

Se bilder av de återfunna föremålen i galleriet nedan: