Det här datorspelet ger dig möjlighet att uppleva andra världskriget på extremt nära håll

Lär dig mer om andra världskriget samtidigt som du tänker ut strategiska drag och leder dina trupper genom olika slag i kriget. Aldrig tidigare har du upplevt det på så här nära håll.

© Sega Europe LTD

Andra världskriget är strategiskt ett av de mest intressanta krigen i historien. De intensiva striderna pågick kors och tvärs över territorier och nationer världen över – även om det räknas som ett krig, var slagen många.

Vill du göra en djupdykning ner i de många olika slagen är datorspel ett enastående sätt att göra detta. Company of Heroes-spelen erbjuder rikliga möjligheter i detta avseende samtidigt som du får lära dig mer om andra världskriget.

Company of Heroes

Company of Heroes-franchisen består av tre spel varav det senaste precis har släppts. Alla tre spel utspelar sig under andra världskriget och varje enskilt spel ger dig möjlighet att utforska nya miljöer och aspekter av kriget.

Spelet skiljer sig från andra krigsspel tack vare sitt unika fokus på taktik och strategi. I Company of Heroes ska du nämligen leda dina trupper, och inte bara en enskild individ, genom slagfälten. Istället för att se ett krig ur en enskild soldats synvinkel, ser du alltså i stället helheten i fågelperspektiv och kan fokusera mer på taktiska överväganden samtidigt som du ger order till ditt artilleri, dina tanks eller dina flygplan. Allt sker i realtid, något som tillför upplevelsen att leda trupper i ett slag under andra världskriget en extra dimension.

I Company of Heroes 1 kan du utkämpa slagen på västfronten medan Company of Heroes 2 fokuserar på östfronten och alla slagen i och runt Ryssland. I Company of Heroes 3 får du möjlighet att utforska slagen runt Medelhavet – mer om detta längre ner i artikeln.

© Sega Europe LTD

Autentisk upplevelse

Det unika hos Company of Heroes är spelens höga autenticitet och detaljgrad.

– Vi har ett team av researchers som säkerställer att fordon, uniformer, vapen och landskap är så autentiska som möjligt, berättar Steve Mele, Executive Producer bakom spelet.

– Själva historierna bygger på verkliga redogörelser från kriget. Under spelet kommer du att känna igen både slagen och omgivningarna från andra världskriget. Det hela känns väldigt verkligt. I dessa realistiska miljöer kan du skapa din egen historia.

Vill du komma i närkontakt med striderna och navigera i miljöer som liknar slagfälten från andra världskriget nästan in i minsta detalj? I så fall är spelen i Company of Heroes-franchisen som gjorda för dig.

© Sega Europe LTD

Slagfälten i Company of Heroes 3

När vi tänker på slagen från andra världskriget är som regel D-dagen, Stalingrad eller Barbarossa de första som faller oss in. Men de var långt ifrån de enda slagen värda att utforska och i Company of Heroes 3 får du möjlighet att göra en djupdykning i striderna runt Medelhavet, närmare bestämt i Italien och Nordafrika.

I den nordafrikanska delen av spelet kommer du i närkontakt med Afrikakåren – den tyska styrka som skickades till Afrika för att bistå Italien i kriget mot Storbritannien. Här är spelet uppbyggt som en linjär berättelse där du utkämpar slag och samtidigt presenteras för sceniska sekvenser. Du får bland annat möta Afrikakårens befälhavare, pansargeneralen Erwin Rommel, och uppleva slaget om Tobruk på nära håll.

I den italienska delen av spelet avancerar du uppåt landet för att befria Rom och får delta i slaget om Monte Cassino. Som en nyhet i Company of Heroes-franchisen är denna del av spelet inte uppbyggd som en linjär berättelse. Här handlar det istället om en mer dynamisk setup där du presenteras för ett nytt strategiskt lager (utöver de strategiska lager du kanske redan känner till från de tidigare spelen). Här får du en överblick över alla de olika slag som du kan välja fritt mellan. Kanske beger du dig österut eller så vill du hellre utkämpa ett slag med flottan vid kusten? Du behöver inte följa en förutbestämd väg genom spelet utan kan välja fritt efter humör och intresse.

– Company of Heroes 3 är en explosiv mix mellan strategi och taktik som utspelar sig runt Medelhavet under andra världskriget. Här får du verkligen möjlighet att uppleva kriget på nära håll, säger Steve Mele från Relic Entertainment.

Ska du också spela?

© Sega Europe LTD