Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kurland ww2

De hittar krigets stupade: ”Alla soldater förtjänar en grav.”

Varje år gräver föreningen Legenda ut hundratals stupade soldater från andra världskriget. Arbetet är krävande och farligt, men för de frivilliga känns det väldigt meningsfullt.

Niels-Peter Granzow Busch/HISTORIE

Den ensamma soldatens skelett ligger bara tio centimeter under marken, med ansiktet nedåt. Där har han legat sedan han dödades av en granat för 75 år sedan.

”Han stupade precis här. Man ser att kraniet är krossat, och underarmen är borta”, säger Yngve Sjødin och pekar på benen som just har grävts ut.

Sjødin är frivillig i föreningen Legenda, som sedan år 1999 har sökt igenom den lettiska halvön Kurland efter de tusentals tyska och ryska soldater som i slutet av år 1944 miste livet i slaget om Kurland.

Arbetet har ett pris

Sedan år 2013 har Yngve Sjødin, som kommer från Norge, varit med och grävt ut hundratals soldater. Trots att arbetet är både krävande och farligt – på grund av de stora mängderna kvarlämnad ammunition – älskar han det.

”Legenda har blivit en del av mitt liv”, säger norrmannen, som dock medger att den ovanliga hobbyn har ett pris.

”Det gör någonting med en att se hundra döda på en vecka. Det kan kännas svårt. Efter stora fynd drömmer jag ofta om det jag sett.”

En annan av de frivilliga är den holländske kaptenen Kim Blok, som har arbetat med krigsoffer även i sitt hemland. Han hade gärna sett att de frivilliga, liksom i Holland, kunde ge Kurlands stupade soldater mer omsorg och ägna dem flera dagars undersökningar.

”Men antalet soldater är så stort att det helt enkelt inte finns en vecka till var och en av dem. Det är så många saknade soldater, mellan 100 000 och 200 000. Om vi ägnade flera dagar åt varje soldat hade det tagit en evighet att bli klar.”

För Blok är det viktigaste att offren får en officiell grav, så att kriget kan få ett tydligt avslut, även för de döda och deras anhöriga.

”Det spelar ingen roll vilken sida de stred på. Alla soldater förtjänar en grav.”

Se video från VÄRLDENS HISTORIAs besök i Lettland här:

Har hittat tre danskar

Yngve Sjødin känner likadant.

”De ska ha en grav. Det är så många familjer som fortfarande försöker hitta dem. Ingen vill försvinna och glömmas bort på det här viset.”

För Anders Nikkelsen, som har varit medlem i Legenda i snart sex år, har hans danska bakgrund visat sig vara värdefull. Bara år 2019 har nämligen Legenda hittat tre soldater som Anders utifrån deras personliga tillhörigheter antar var från Danmark.

”Den ena hade ett märke som delades ut av den danska armén, så han var definitivt dansk.”

Alla tre stupade hade dessutom danska mynt på sig, så de var nog danska östfrontsfrivilliga.

Läs också:

Handel

Babusjka-dockan tog världsutställningen med storm

2 minuter
Andra världskriget

Hitler ville göra brittiska kvinnor till sexslavar

18 minuter
Sjöfart

Thor Heyerdahl korsade Stilla havet i båt av balsaträ

12 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj