Sällsynt båt från D-dagen dyker upp i sjö

Extrem värme har fått en amerikansk sjö att torka in och avslöja ett ovanligt fynd.

I gryningen den 6 juni 1944 är 125 000 allierade soldater i landstigningsbåtar på väg mot stränderna i Normandie.

Om du har sett bilder från de allierade styrkornas landstigning under D-dagen i juni 1944 har du garanterat även sett en så kallad Higginsbåt.

Få farkoster från andra världskriget är så lätta att känna igen som landstigningsbåten, som bär det officiella namnet LCVP.

Monument över landstigningarna vid Utah Beach i Normandie med Higginsbåt i bakgrunden.

© Shutterstock

Landstigningsbåtarna tillverkades i mer än 23 000 exemplar, men endast tjugo stycken har överlevt till i dag – och många av dessa har byggts om.

Därför jublar många historiker nu över att en ursprunglig Higginsbåt har dykt upp i Meadsjön i USA.

Under sommaren 2022 har extrem värme och utebliven nederbörd fått vattennivån i den konstgjorda Meadsjön utanför Las Vegas att sjunka kraftigt och avslöja flera fynd – bland annat Higginsbåten.

Meadsjön i USA i oktober 2021. Färgen på de omgivande klippsidorna visar tydligt hur mycket vattennivån sjunkit med tiden.

© Creative Commons

Eisenhower: Higgins vann kriget åt oss

Andrew Higgins blev under 1930-talet känd för att bygga snabba, flatbottnade båtar, som användes inom bland annat timmerindustrin för att transportera stockar i oländiga områden. Men båtarna var även idealiska för att i hemlighet sätta i land illegal smuggelsprit på ensliga stränder.

När andra världskriget bröt ut insåg Higgins att hans båtar skulle vara perfekta för att sätta i land soldater.

Enligt generalen och senare presidenten Dwight D. Eisenhower spelade Andrew Higgins en avgörande roll för de allierades seger.

”Om inte Higgins hade konstruerat LCVP åt oss hade vi aldrig kunnat genomföra landstigningar på öppna stränder,” konstaterade han.

”Andrew Higgins var mannen som vann kriget åt oss.”