75 år sedan D-dagen: gamla veteraner ger sig ut på farofyllt uppdrag

Under det stora jubileet för D-dagen i Normandie upprepar två orädda veteraner sitt ursprungliga uppdrag. Sjuttiofem år efter att de landade första gången ska de på nytt hoppa med fallskärm bakom Normandies stränder.

Trots att Harry Read inte haft en fallskärm på sig på 74 år var han vid gott mod under sitt första provhopp förra året.

Sjuttiofem år efter att de brittiska soldaterna Harry Read och Jock Hutton hoppade över Normandie under D-dagen, tar de ännu en gång på sig fallskärmen för att ge sig ut på den historiska färden.

Hoppet sker i samband med det stora jubileet för D-dagen i Normandie, där man bland annat kommer att kunna se återuppföranden av landstigningen, massor av farkoster från andra världskriget, föredrag och konserter.

En av de största begivenheterna på dagen blir utan tvekan återuppförandet av fallskärmssoldaternas halsbrytande hopp. Fler än trettio av de ursprungliga Douglas C-47 Skytrain, även kallade Dakotas, kommer att delta. Precis som under D-dagen ska planen flyga från England till Frankrike, där sammanlagt trehundra fallskärmssoldater ska hoppa över Normandie.

Landade i dödsfälla under D-dagen

Till skillnad från när de var soldater hoppar 95-årige Harry Read och 94-årige Jock Hutton den här gången tandem tillsammans med professionella hoppare från gruppen Red Devils.

”Det är en dum sak att göra. Gamla gubbar hoppar inte fallskärm”, säger Read. Utöver enstaka provhopp det senaste året har han inte kastat sig ut ur ett flygplan sedan D-dagen. Han medger att det är spännande att hoppa men säger att han gör det framför allt för att hedra alla sina stupade kamrater.

Read var radiooperatör under D-dagen och hoppade med ett tungt batteri fäst vid benet. Det skulle ha lösgjorts från honom innan han landade, men mekanismen fungerade inte, och med motsvarande en verktygslåda om benet landade han i ett träsk. Det var ett område som tyskarna medvetet översvämmat och gjort till en dödsfälla för fallskärmssoldater.

Mot alla odds klarade Read sig upp ur träsket, men tvåhundra av hans kamrater hade inte sådan tur. De landade i det mörka vattnet och dog utan att ha avfyrat ett endaste skott.

Harry Read i juni 1943. Här är han nitton år gammal och har precis blivit soldat.

Kan vara sista gången veteraner kan delta

Den andra hoppande veteranen, Jock Hutton, har övat lite mer. Under 70-årsjubileet för D-dagen 2014 var han nämligen den ende som vågade göra ett liknande hopp.

De stora minneshögtiderna för D-dagen i Normandie arrangeras vart femte år. Firandet i år är unikt, eftersom det förväntas vara sista gången de sista överlevande veteranerna, som deltog i den historiska invasionen, kan delta aktivt i festligheterna.