D-dagen

Allierade styrkor intar Normandie

D-dagen blev krigets vändpunkt

De allierade styrkorna sätter den 6 juni 1944 kurs mot Normandie efter flera månader av planering. Det blir startskottet till invasionen av det tyskockuperade Europa. Sammanlagt 125 000 soldater skickas över Engelska kanalen i historiens största amfibieoperation. Så långt ögat når är havet svart av allierade fartyg. De allierades bombplan fäller tonvis av bomber och örlogsfartyg bombarderar samtidigt fienden med raketer. Det blir rena blodbadet

Det amerikanska angreppet från luften

Dagen före D-dagen skickar amerikanerna in 443 transportflygplan med cirka 7 000 fallskärmssoldater bakom tyskarnas linjer. Soldaterna hoppar i skydd av nattmörkret i ett omfattande överraskningsanfall. Målet är att ta över den franska halvön Cotentin för att kunna ge stöd åt de allierade invasionsstyrkorna. Fallskärmssoldaterna hoppar från endast 200 meters höjd, men kaoset i luften leder till att många hamnar mer än två mil från sina landningszoner.

Amerikanska fallskärmsstyrkor intar Normandie

© Shutterstock
Tyska soldater slåss under D-dagen

D-dagen sedd med tyska ögon

Det tyska försvaret består av rutinerade soldater, men även unga pojkar och krigsfångar. Trots underbemanning och otillräckliga mängder örlogsfartyg och stridsflygplan hyser Hitler och Goebbels stor tilltro till den tyska försvarsmakten. Klockan sex på morgonen ser de tyska soldaterna de allierade styrkorna vid horisonten. Nu sker det. Under de följande 24 timmarna förvandlas stränderna i Normandie till ett slagfält, och havet färgas rött av blod.