Förmågan att hålla tal var inte medfödd hos Winston Churchill. Tvärtemot – mannen som sedermera blev premiärminister hade ett snörvlande tal, och hans skrapiga röst var långtifrån behaglig att lyssna på. Men på samma sätt som Churchill envist kämpade mot Hitler, övervann han med hjälp av övningar sitt talfel.
Churchills citat kom till med enkla hjälpmedel
Churchill använde sin stämma flitigt i strävan efter att mobilisera britternas kampvilja. Knepen var enkla. Premiärministern använde gärna korta ord med en eller två stavelser, och han föredrog gamla engelska begrepp i stället för främmande ord. Det gjorde att talen blev lätta att förstå och komma ihåg.

Politikern och talaren William Bourke Cockran var en av Winston Churchills stora inspirationskällor.
Smart knep möjliggjorde odödliga citat
Tricket med att låta rösten stiga och falla i takt med ordens intensitet lärde Winston Churchill sig av en amerikansk politiker – kongressledamoten William Bourke Cockran från New York.
Cockran var en god vän till Churchills amerikanska mor, och de träffades, när Churchill som 20-åring besökte New York. Cockran bemästrade tillfullo 1800-talets svulstiga talarstil, som var inspirerad av dåtidens väckelsepredikanter.
Han gav den unge Churchill rådet att betrakta sin röst som en orgel. Tanken var att rösten skulle användas som ett instrument, som kunde variera i både intensitet och tonläge. Det gjorde talarens röst melodiös och hjälpte till att behålla lyssnarnas intresse.
I kombination med Churchills känsla för det engelska språkets finesser gjorde Cockrans råd 1940 premiärministerns röst till ett av de effektivaste vapnen i den brittiska arsenalen. Flera brottstycken från tal från andra världskriget är i dag odödliga Churchillcitat.
Läs urval av Churchillcitat från några av hans bästa tal:
”Jag har inget att erbjuda er utöver blod, möda, tårar och svett.” Winston Churchill.
Var: Det brittiska underhuset, London.
När: 13 maj 1940.
Varför: Churchill har precis tagit över premiärministerposten och presenterar sin politik för det brittiska parlamentet.
”Vi fortsätter in i det sista. Vi kommer att kämpa i Frankrike, vi kommer att kämpa på havet, och med stigande styrka och självförtroende kommer vi att kämpa i luften. Vi tänker försvara vår ö, kosta vad det kosta vill. Vi ska kämpa på våra stränder. Vi ska kämpa på våra flygplatser. Vi ska kämpa på fält och på gator. Vi ska kämpa på kullarna, och vi kommer aldrig att ge upp!” Winston Churchill.
Var: Underhuset, London.
När: Den 4 juni 1940.
Varför: Tyska styrkor avancerar i Frankrike, Churchill vill förbereda britterna på ett franskt nederlag och en möjlig tysk invasion av Storbritannien.

Medan tidningarna skrev om Frankrikes kollaps, försökte Churchill hålla britternas mod uppe.
”Låt oss därför stålsätta oss inför våra plikter. Och uppträda på ett sådant sätt att människor, om det brittiska imperiet och dess samvälde varar i tusen år, fortfarande kommer att säga ’Det var deras stoltaste stund’”. Winston Churchill.
Var: Underhuset, London.
När: Den 18 juni 1940.
Varför: Frankrike kämpar fortfarande mot tyskarna, men det är uppenbart att landet snart måste ge upp. Churchill vill uppmuntra britterna att inte ge vika.

I sin roll som premiärminister talade Churchill inte enbart till britterna, utan även till det brittiska imperiets undersåtar runt om i världen.
”Skulle en angripare komma till Storbritannien, så kommer folket inte fogligt att lägga sig ner framför honom i underkastelse, som vi dessvärre har sett i andra länder. Vi kommer att försvara varenda by, varenda köpstad och varenda storstad. London i sig, om staden ska intas gata för gata, kan med lätthet förtära en hel fientlig armé. Men vi ser hellre London lagt i aska och ruiner än att vi tillåter att staden kuvas och förslavas.” Winston Churchill.
Var: London (radiotal).
När: den 14 juli 1940.
Varför: Talet hålls på Frankrikes nationaldag, Bastiljdagen, en månad efter att tyska styrkor har gått in i Paris. Orden utgör en varning till Hitler om att England inte har för avsikt att låta sig kuvas lika lätt.

Tyska styrkor intog Paris den 14 juni 1940. Men Frankrikes fall fick inte Churchills beslutsamhet att kämpa vidare att mildras.
”Aldrig i mänsklighetens konfliktfyllda historia har så många haft så få att tacka för så mycket.” Winston Churchill.
Var: Underhuset, London.
När: Den 20 augusti 1940.
Varför: Som tack och uppmuntran till piloterna i Royal Air Force vid den tidpunkt, då luftslaget om England är som intensivast.

Enligt Churchill räddade de brittiska piloterna sommaren 1940 landet från Hitler och nazisterna.