Britterna sprängde judiska immigrantfartyg år 1948

Flyktingfartygen var för det mesta skrotfärdiga vrak, som hade överlevt andra världskriget och med nöd och näppe höll sig flytande.

Storbritanniens underrättelsetjänst MI6 använde sig av sprängladdningar för att hindra judiska flyktingfartyg att nå Palestina efter andra världskriget. Det avslöjar den nordirländske historikern Keith Jeffery i en ny bok.

Enligt ­Jeffery fruktade britterna, som på den tiden kontrollerade Palestina, att området skulle drabbas av ett inbördeskrig, om det kom fler judar. Därför inledde MI6 år 1947 ”Operation Embarrass” för att hålla judarna ute ur Palestina.

Målet var att med alla medel stoppa de omkring 60 båtar, vanligtvis sedan länge uttjänta fraktfartyg, som judiska organisationer köpt för att transportera flyktingar till Palestina.

Brittiska agenter placerade sprängladdningar på fem transport­fartyg i italienska hamnar. Ett fartyg totalförstördes, och två andra skadades svårt. Sprängladdningarna på de båda sista fartygen upptäcktes och desarmerades. Italienarna trodde att araber låg bakom sprängladdningarna.