IWM

Bombplanspiloter från andra världskriget identifierade

Åttio år efter att deras plan sköts ner kan fem stupade besättningsmän få en värdig begravning.

En natt i juni 1941 var ett brittiskt bombplan av typen Vickers Wellington på väg tillbaka till basen i England. Över Nederländerna dök emellertid ett tyskt nattjaktplan upp och sköt ner det.

Först 80 år senare grävdes flygplansvraket upp i kommunen Kroon i Nederländerna – och inuti vraket fann arkeologerna kvarlevorna av fem besättningsmedlemmar.

Efter ihärdigt arkivarbete kan Commonwealth War Graves Commission, som ansvarar för soldatgravar från första och andra världskriget, nu offentliggöra de fem flygarnas identiteter. Det visar sig att alla fem var tjeckiska medborgare i brittisk tjänst.

En man överlevde

Den 22 juni 1941 – samma dag som tyska styrkor invaderade Sovjetunionen – deltog bombplanet i en av de allierades livsfarliga bombräder mot Tyskland.

På väg tillbaka från en nattlig räd mot staden Bremen attackerades tjeckerna av ett tyskt nattjaktplan. Ovanför Nederländerna började Wellingtonbombaren brinna och störtade.

Endast en av besättningsmännen lyckades ta sig ut ur planet och tillbringade resten av kriget i ett tyskt krigsfångeläger.

Hans fem stupade kamrater kommer senare i år att begravas på en begravningsplats för allierade soldater i Nederländerna. Representanter för både Tjeckien och Storbritannien väntas delta i jordfästningen.

Av de cirka 2 460 tjecker och slovaker som under andra världskriget tjänstgjorde i det brittiska flygvapnet stupade 493.