Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

10 saker du inte visste om andra världskriget

Visste du till exempel att tyskarna under andra världskriget arbetade på en enorm stridsvagn på 1500 ton med 100 mans besättning?

Visste du …

  • … att metall var en bristvara under kriget? Därför var Oscarsstatyetterna under krigsåren gjorda av gips.
  • … att en trasig toalett var orsaken till att en tysk ubåt sänktes?
  • … att Sovjetunionen tränade hundar till att springa in under fiendens stridsvagnar med en bomb på ryggen och spränga dem i luften?
  • … att tyska transportflygplan fällde gods innehållande bland annat flera ton kryddor och miljontals kondomer till de svältande och frysande tyska soldaterna i Stalingrad?
  • … att amerikanska hallåmän förbjöds spela lyssnarnas önskemusik 1942? Krigsministeriet befarade att fiendens agenter skulle använda önskemusiken för hemliga meddelanden.
  • … att tyskarna tillverkade en stridsvagn, som vägde 188 ton? Samtidigt planerade de en monsterstridsvagn på 1500 ton med 100 mans besättning. Tillverkningen stoppades, bl a för att det visade sig att de nya superstridsvagnarna sjönk ned i leran.
  • … att USA planerade att förse tusentals fladdermöss med bomber, som skulle sätta Japan i brand?
  • … att det första de allierade gjorde när de kom fram till Rhen var att kissa i floden? Självaste Winston Churchill och general George Patton gjorde det.
  • … att ryssarna uppfann en flygande stridsvagn? Projektet lades dock ned, eftersom inget av de flygplan som skulle transportera stridsvagnen klarade tyngden.
  • … att japanen Tsutomu Yamaguchi överlevde två atombomber på tre dagar? Han har kallats världens både tursammaste och otursammaste man.

Läs också:

Politiker

Winston Churchill utsattes för flera attentat

2 minuter
Andra världskriget

Winston Churchills ensamma kamp mot nazisterna

13 minuter
Kända krigsmän

George Patton: Den galna cowboy-generalen

16 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj