Amerikanskt fiasko i Grisbukten
En brigad av exilkubaner sattes iland på Kuba för att inleda en kontrarevolution mot Castro. Trots att de första bombräderna rapporterades som framgångar blev det ett amerikanskt prakfiasko.

En nedskjuten B-26 Invader.
Strax före klockan sex på morgonen den 15 april 1961 når de åtta bombflygplanen – Douglas B-26 Invaders – fram till Kubas kust. De är uppdelade i tre formationer, alla med olika flygplatser på ön som mål, där de ska slå till snabbt och hårt.
Planen är visserligen målade för att se ut att tillhöra Kubas flygvapen, FAR, men i själva verket har de under natten flugit hela vägen från Guatemala, där en hemlig flygbas – Happy Valley – byggts upp på uppdrag av USA:s säkerhetstjänst CIA.
Besättningarna är i och för sig kubaner, men de stöder inte alls Fidel Castros kommunistiska regim. Tvärtom är de villiga att riskera sina och andras liv för att återskapa det gamla Kuba, som en blodig revolution precis har svept bort.
Kubas flygvapen bombas
Först in över kubanskt territorium är »Gorilla Flight», två plan ledda av kapten Gustavo Ponzoa
i »Gorilla One». De sveper in mot flygplatsen Antonio Maceo nära Santiago, som Ponzoa själv startat och landat från oräkneliga gånger under sitt tidigare liv som pilot i Cubana Airlines.
FÅ MILITÄR HISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
Ett av de flygplan kapten Ponzoa ser stående nere på marken när han dyker ner över flygplatsen denna morgon är en DC-3:a från just det flygbolag han själv brukade arbeta för. Men synen får honom inte att tveka. Bomber faller, explosioner hörs och syns. Strax följer »Gorilla Two» och fler flygplan som väntar på marken slits itu. En hangar träffas och blir totalförstörd.
Nöjda med sin morgon kan piloterna styra sina flygplan tillbaka till Guatemala och invänta rapporter från de andra formationerna. Två av de åtta planen visar sig ha skjutits ner, men nyheterna är ändå goda. I stort sett alla kubanska stridsflygplan – från början 36 stycken, enligt CIA:s flygspaning – ska ha förstörts. Det fåtal som återstår kan man lätt förstöra i nästa vända, tänker man sig.