Ubåtstragedi: Hunleys syreförsörjning fungerade inte

Under restaureringen av ubåten Hunley, som sjönk efter ett angrepp år 1864, har en grupp experter upptäckt att fartygets syreförsörjning inte var ansluten.

Under restaureringen av ubåten Hunley, som sjönk efter ett angrepp år 1864, har en grupp experter upptäckt att fartygets syreförsörjning inte var ansluten.

Don Foley/HISTORIE

Ett par oanvända gummislangar bidrog kanske till att besättningen ombord på ubåten H. L. Hunley, världens första fungerande ubåt, dog av syrebrist.

Det tror en amerikansk forskargrupp efter att ha hittat de viktiga slangarna i ubåtsvraket, som bärgades från havsbottnen år 2000.

Enligt arkeologen Michael Scafuri vid amerikanska Clemson University skulle slangarna förbinda ubåtens 1,5 meter långa, utvändiga snorkelrör med en bälg som blåste in frisk luft i ubåten.

”Luftcirkulationssystemet är en viktig bit när vi försöker pussla ihop den aktuella nattens händelseförlopp.” Michael Scafuri, arkeolog

Luften räckte bara i två timmar

Slangarna hittades dock hoppackade under bänkar i fartyget.

Det innebär att Hunleys åtta man hade syre till högst två timmar.

”Luftcirkulationssystemet är en viktig bit när vi försöker pussla ihop den aktuella nattens händelseförlopp”, säger Scafuri till VÄRLDENS HISTORIA.

I februari 1864 sänkte Hunley, som byggdes av sydstaterna under amerikanska inbördeskriget, nordstaternas kanonslup Housatonic utanför Charlestons hamn. Därefter försvann ubåten spårlöst.

Vraket och resterna av besättningen bärgades för 20 år sedan och ända sedan dess har forskarna försökt ta reda på vad som hände ubåten.

Gammal teori håller inte

En teori har varit att explosionen från bomben med vilken ubåten sänkte Housatonic fick besättningsmännen att förlora medvetandet.

Enligt Scafuri har emellertid försök visat att explosionen varken kunde skada ubåten eller besättningen.

Efter sänkningen av Housatonic försökte Hunley troligen gömma sig under ytan: ”De hade kunnat använda snorkeln efter angreppet, men det gjorde de inte”, berättar Scafuri.

En möjlighet är därför att besättningen missbedömde syreförbrukningen och att de upptäckte sitt misstag för sent.