Jack Mayer/AP/Ritzau Scanpix

Staty av berömd sydstatsgeneral borttagen

På rekommendation från en kommitté har de amerikanska politikerna valt att avlägsna en staty av Robert E. Lee, som stod i huvudstadens hjärta.

En staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee har tagits bort från National Statuary Hall Collection i Kapitolium i Washington, D.C., som hyser USA:s Kongress.

Där stod den tillsammans med flera andra statyer av prominenta personer – bland andra George Washington, USA:s första president.

Statyn av Robert E. Lee ska hädanefter stå i Virginia Museum of History & Culture.

© Jack Mayer/AP/Ritzau Scanpix

Statyn av Lee fraktades bort tidigt på morgonen måndagen den 21 december 2020. Beslutet fattades på rekommendation av en kommitté tillsatt av Virginias guvernör Ralph Northam (demokrat).

Under amerikanska inbördeskriget var delstaten Virginia en del av konfederationen (Sydstaterna), som förlorade kriget.

Merborgarrättskämpe tar över platsen

”Konfederationen är en symbol för Virginias rasistiska och splittrande historia. Det är på tiden att vi berättar vår historia genom framställningar av uthållighet, mångfald och inkluderande”, förklarar Northam.

Som ersättning för Lee kommer en staty av medborgarrättsaktivisten Barbara Rose Johns Powell, som vid sexton års ålder arrangerade en skolstrejk i Virginia.

Barbara tog examen från high school 1952.

© Moton Museum

År 1951 gick hon på en överfylld skola för enbart svarta. Eleverna krävde att få samma förutsättningar som vita elever, och frågan hamnade i domstol.

Domstolen slog fast att segregation i offentliga skolor är emot lagen.