Nytt fynd: Orkan blåser liv i Amerikanska inbördeskriget

Kanonkulor från ett dramatiskt kapitel i Amerikanska inbördeskriget har hittats på en ö utanför South Carolina. Orkanen Matthew frilade den ännu explosiva ammunitionen på sandstranden.

De 16 rostiga kanonkulorna låg i en ordentlig hög vid strandkanten och en hade till och med hål för stubin för tidsinställd sprängning.

© Richard Beck

Det krävdes en hel tropisk orkan för att få fram 16 kanonkulor från Amerikanska inbördeskriget ur sanden på Folly Island utanför Charleston i South Carolina.

Vindstyrkor på uppemot 72 m/s fick delar av stranden att erodera och i sandmassorna fanns en del av den ammunition nordstatsarmén maganiserade på den kustnära ön under kriget.

En lokal strandgäst hittade den gamla ammunitionen och tillkallade direkt den lokale sheriffen som senare ringde efter flygvapnets bombgrupp.

Senare samma dag hördes kraftiga smällar över Folly Island när sprängningsexperter tog sig an det potentiellt explosiva fyndet.

Kanonkulorna skulle smälla snabbt

Kanonkulorna kommer med all sannolikhet från Nordstaternas framryckning mot den viktiga sydstatshamnen Charleston sommaren 1863.

Staden hade många försvarsverk, bl.a. kustfortet Fort Wagner, söder om hamninloppet, som skulle hålla den starka nordstatsflottan borta från hamnen.

Kanonkulorna har hittats på Folly Island (rött) som var utgångsplatsen för Nordstaternas angrepp på Fort Wagner (svart) år 1863. Fort Wagner skyddade inseglingen till Charlestons stora naturhamn.

Över 5 000 nordstatssoldater från både armén och flottan försökte i två omgångar i juli 1863 storma Fort Wagner, men trycktes tillbaka båda gånger.

Angreppen genomfördes med materiel från strategiskt viktigt platser, bl.a. från Folly Island omkring en mil bort, där de gamla kanonkulorna nu hittats och skickats ut ur historien med ett brak.